Od tega je minilo že skoraj stoletje, avtor z imenom Napoleon Hill pa je tlakoval pot vsem poznejšim strokovnjakom za osebnostno rast. Katere so torej tiste lastnosti, skupne vsem, ki imajo pod palcem bistveno več od vseh nas?

Izobrazba namesto zabave

Thomas Corley, ki nam v branje ponuja sodobno različico raziskovanja navad premožnih z naslovom Rich Habits: The Daily Success Habits of Wealthy Individuals, pravi takole: manj kot 6 odstotkov premožne elite gleda resničnostne šove in skoraj 90 odstotkov jih bere vsak dan vsaj uro na dan, da bi si povečali znanje v industriji, v kateri delujejo. Nauk: uspešni berejo za zabavo.

Telesna disciplina

Doktrina rednega miganja možganov se prenaša tudi na telo. Situirani posamezniki vadijo vestno in redno, vsaj 30 minut kardiotreninga na dan. Redna vadba zvišuje raven glukoze, ta pa je, kot vemo, idealno gorivo za možgane. Kar verjetno pomeni, da se po 40-minutnem teku lahko potem spet za kakšne pol urice vrnejo k tuhtanju, refleksiji in načrtovanju, kako postati najboljša možna različica samega sebe.

Chris Hemsworth
Ah, samo multimilijonski bicepsi Chrisa Hemswortha

Gliha vkup štriha

Sicer se je ta fraza običajno navezovala na ljudi, ki jih združujejo podobne navade (tako dobre kot slabe), a jo lahko brez težav uporabimo tudi tule. Uspešni se namreč radi družijo s podobno mislečimi. To pa ne pomeni samo, da med seboj primerjajo dolžine svojih jaht, ampak predvsem, da so radi v družbi posameznikov, ki imajo prav tako vedrn odnos do sebe in svojih ambicij.

Dober spanec

Vidite, tule pa pade mit o preseganju samega sebe, ki se običajno uteleša v dolgih neprespanih nočeh in litrih popite kave. Uspešni ne zatajijo osnovnih fizioloških potreb! Corley namreč navaja, da kar 89 odstotkov milijonarjev drnjoha vsaj 7 ur na noč. So goreči zagovorniki trdnega spanca. Uvideven in spoštljiv odnos do lastnega telesa je torej imperativ.

Dosledno izpolnjevanje zastavljenih ciljev

Pri čemer velja poudariti, da zasledujejo predvsem lastne cilje, in ne sanj drugih. Seveda je ob tem treba dodati, da iz faze načrtovanja hitro preidejo v fazo akcije.

Jeff Bezos
Zastavljeni cilj: postati najbogatejši človek na svetu. Cilj dosežen.

Več virov zaslužka

Še preden so obrnili svoj prvi milijon, so uspešni ljudje ugotovili, da ni pametno nositi vseh jajc v eni košari. Večina jih je tako še pred prvim milijonom dobivala prihodke iz vsaj treh različnih virov. Med poglavitnimi viri financ avtorji največkrat omenjajo oddajanje nepremičnin, investicije v delnice ter delna lastništva v podjetjih ali intelektualno lastnino.

Pod okriljem mentorja

Uspešni ljudje bodo vedno našli nekoga, ki bo še uspešnejši od njih. To je običajno oseba, ki jim nesebično deli dragocene izkušnje z vseh področij življenja, ter v splošnem oseba, ki pozitivno vpliva na njihova življenja. In kar je najpoglavitneje: ko enkrat mentorstvo sprejmejo, ga pozneje prenesejo naprej.

So pozitivno naravnani

Pa ne samo zato, ker sedijo najmanj na enem milijonu, ampak zato, ker so do tega milijona prišli tako, da so si stanje duha zavestno naravnali na pozitivne frekvence. Povedano drugače: super uspešni ljudje se od povprečno uspešnih razlikujejo tudi po tem, da se jasno zavedajo, kdaj jim temni oblački zasedejo mentalni horizont. Poleg tega obvladajo veščine avtosugestije.

Bill Gates
A vam povem en vic. Leto 2020. LOL!

Poseben čas, namenjen razmišljanju

Bogati ljudje naravnost obožujejo čas, namenjen razmišljanju. Radi se pripravljajo na izzive takrat, ko vlada zatišje. To največkrat počnejo sami, in to v tistih mirnih urah dneva, ko drugi še ali pa že spijo.

Nikoli ne obupajo

Zavedajo se, da je življenje sestavljeno iz številnih poskusov, od katerih jih je večina neuspešnih – in s tem so čisto pomirjeni. Vedo tudi, da zares izgubljaš samo takrat, ko prenehaš poskušati in da je včasih ključ do uspeha v tem, da vztrajaš tudi v najbolj bizarnih situacijah. Ne verjamete? Naj vas spomnimo na to, da je leta 1991 Richard Branson preletel celoten Tihi ocean v toplozračnem balonu – in preživel.

Fotografije: Profimedia