Omejite svojo pojavnost na družbenih medijih

Potem ko ste s predrzno hvalisavim avtomatskim sporočilom o odsotnosti (za manj invazivne predloge skočite na ta članek) dali vsem vedeti, da se boste naslednja dva tedna imeli bolje kot oni (“Do 28. 8. raziskujem eksotične plaže havajskega otočja, tako da s svojimi vprašanji, prosim, dolgočasite nekoga, ki ni jaz. Čavči!”), ste istočasno vsem sporočili tudi svoje dopustniške koordinate – prej in po dopustu.

Ker pa se svet danes vrti malce drugače kot pred koronsko pomladjo, vam zna pojavljanje na socialnih omrežjih nakopati več težav kot običajno.Si res dosledno upoštevala zahtevo po dvotedenski karanteni, Špela? Tvoj Instagram mi pravi, da ne!” Sicer upamo, da boste dosledno upoštevali pravila potovanja v kakšne bolj ogrožene države in nazaj, ni pa zato treba obveščati vseh, saj smo že tako na trnih glede tega tečnega virusa.

Za božjo voljo, oblecite se!

Naj bo plaža prostor, kjer svoje obledelo telo nastavljate sončnim žarkom, ko pade mrak in je čas, da nekaj časa preživite tudi v sedečem položaju – in ne le v ležečem – pa le oblecite nekaj primernega. Vemo, ni lahko. Vendarle je to tisti del leta, ko se dopuščajo gole moške noge in so srajce s kratkimi rokavi na gumbe razumljene kot vrhunec elegance, a to še ne pomeni, da je opravičljivo v obmorski restavraciji žvečiti kalamare v zmečkanih kratkih hlačah, ki jih imate občasno tudi za rekreacijo in vrtnarjenje, ter 20 let stari in zelo očitno sprani kratki majici z Racmanom Jako na prsih.

Zajtrk pojejte nekje zunaj ali sledite navodilom

Seveda imamo vsi prečudovite spomine na hotelske zajtrke, kjer smo si lahko na največji izbrani krožnik natrpali umešana jajčka, koščke zelenjave, rogljič in malce kruha, si pod pazduho stisnili dva jogurta in banano, v žep natlačili nekaj marmeladic in masla, na koncu pa vseeno šli še po rezino torte, ker #YOLO, saj smo na dopustu.

Danes so stvari malce drugačne in marsikje, kjer ponujajo prenočišče in zajtrk, strežbo hrane izvajajo na nekoliko bolj omejeno (ne sicer na Norveškem, recimo). Ne poskušajte za vsako ceno vztrajati pri celotnem naboru svojega kontinentalnega zajtrka, ker ni vredno dvigovati pritiska v že tako stresnih časih samo zato, ker menite, da dopust ni pravi dopust brez občasne gastrične agonije. Kar mirno, boste nadoknadili pozneje s pregretimi sadnimi koktajli.

Rezervacije z brisačami odpadejo

Uporabniki Twitterja se sicer poskušajo zelo iskreno posmehovati vsem, ki ob prvem znaku jutra že odhitijo na plažo, da pogrnejo brisačo na optimalni košček obmorske parcele (ali, še huje, na prazne ležalnike), a vedite, da je to dejanje vsaj tako uničujoče za nadaljnji razvoj civilizacije kot to, da nekateri ljudje še vedno nočejo nositi zaščitne maske tam, kjer je obvezna.

Zmerno z alkoholom

Tole je za dopustnike iz vseh koncev sveta pravo minsko polje. Že pred pandemijo je bilo popivanje na dopustu lahko zelo tvegano dejanje, saj se je znalo hitro spreobrniti v totalno osebno in nacionalno sramoto. Ampak recimo, da se je takrat zaradi turistične takse marsikje veliko nečednosti spregledalo.

Letošnje poletje pa je v enačbo vključeno še zdravje. Ne samo vaše, ampak kolektivno zdravje. Žurke na plaži so marsikje tako ali tako prepovedane, tam, kjer niso, pa so vsaj močno odsvetovane. Zavedajte se, da ste v tesnem stiku s kopico prepotenih turistov iz vseh koncev sveta vedno le en džintonik stran od tega, da postanete superprenašalec. Držite se raje ljudi, s katerimi dopustujete, divje zabave pa naj počakajo na naslednje poletje.

Pripravite mobilno lekarno

Ne bodite tisti avanturistični turist, ki potuje samo z brisačo in zobno ščetko, potem pa ga ob petih popoldne strgajo s plaže, ker se je brez sončne kreme zapekel na skalo. Zdaj približno že veste, katere tegobe vas lahko popadejo na dopustu, zato ne obremenjujte lokalnih lekarn in zdravnikov samo zato, ker ste se na dopust odpravili popolnoma nepripravljeni.

Krema za sončenje in krema za po sončenju sta nujni, potem pa še kakšni spreji za odganjanje komarjev (in gel za ublažitev že obstoječih komarjih pikov), pa paket obližev, ker si boste prvi dan zagotovo popraskali noge na skalah ali pa staknili žulje, ko boste v sandalah, ki so videti kot poslednji modni krik antičnega Rima, gazili po otoških stranpoteh, za bolj občutljive pa se priporočajo še kakšne fine reči proti driski in slabosti (sploh če vas čaka zibanje na ladji, trajektu ali letalu).

Niste lokalci

Razumemo, da ste izjemno ponosni, da že tretjič dopustujete ob lombardskem jezeru Lago di Como in da bi, če bi imeli malce več prostega časa, zdaj zagotovo že tekoče govorili italijansko (in prebrali celotno zbirko Harryja Potterja in polprofesionalno igrali nogomet, na lokalni ravni, seveda, saj si ne delate iluzij), ampak globoko v sebi vsi vemo, da je še tako minimalen poskus izboljševanja samega sebe največkrat preprosto pretežko.

Zato vam sicer damo bonus točke, ker ste si med karanteno sneli aplikacijo Duolingo, da izpilite svojo rekreativno italijanščino, ampak verjemite, da pet osnovnih vaj pozneje vaše znanje še vedno ni molto bene in da natakar v lokalni kavarnici vsekakor ni navdušen nad tem, da ste ravno njega izbrali za ustno preverjanje znanja. Nikogar ne boste prelisičili, da niste turist, zato sprejmite vlogo in komunicirajte v tistem svetovnem jeziku, ki ga dejansko znate.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.