Bonboni M&M’s

M&M's
Tako so videti moje sanje!

Dvakrat črka M v živopisnih čokoladnih hrustljavčkih ni bila izbrana naključno (kar ste verjetno predvidevali). Prvi M predstavlja Forresta Marsa (šefa podjetja Mars Candy Company), drugi M pa Brucea Murrieja (šefa podjetja Hershey Chocolate). Mars in Murrie sta med vojno, ko je bila količina čokolade omejena, združila podjetji in skupaj izumila ta večni posladek.

Oglasno mesto

Google

Kakšno čudno ime, mar ne? Danes Google ni več samo tržna znamka, ampak tudi že kar glagol, s katerim povemo, da smo nekaj na internetu iskali. Kaj pa se zgodi, ko guglamo Google? Izvemo, da je ime (menda) napaka. Ustvarjalci spletnega iskalnika so namreč želeli svojo zamisel poimenovati Googol, kar pa dejansko je čisto prava beseda. Gugol je namreč hudičevo veliko število: 10 na stoto potenco. Torej število 1, ki mu sledi sto ničel.

Google
Ponosni lastniki vseh vaših najbolj delikatnih perverzij

Kaj dosti se ne uporablja, razen če ste prebrisan matematik, ki reče 'gugol', kadar misli 'nepredstavljivo veliko'. Recimo: “Ojej, dva dni me ni v pisarni, pa imam gugol neprebranih mailov.” In sodelavke bodo ob vašem bogatem izrazoslovju kar padale vznak. Aja – google! Torej, napaka ali ne, legenda se je prijela, pa čeprav originalno  ime tako ali tako ne bo zdržalo, saj je bila domena googol.com ob ustanovitvi podjetja Google tako ali tako že zasedena.

Nike

Nike
Originalna Nike - grška boginja, ki šlepa padle heroje na Olimp

Kratko, udarno, celo nekoliko startupovsko ime, ki pa ni le naziv športne blagovne znamke, ampak tudi ime krilate grške boginje zmage. In tista kljukica, ki jo uporabljajo kot simbol? Če malce priprete oči in napnete domišljijo, je v bistvu lahko ta kljukica tudi krilo, kajne? Ne? Pa nič.

Ikea

IKEA
Oddelek 65, regal 12, do police 5-5 in nato desno pri okostnjaku pozabljenega hišnika ... aja, napačen voziček imaš, ponovi vajo

Saj vemo, da ste že v nizkem startu za naskok ljubljanske poslovalnice te razvpite skandinavske pohištvene verige, takoj ko se odpre. In vas čisto razumemo – pride trenutek, ko življenje nujno potrebuje novo kredenco. Če se zapeljete čez BTC, lahko že od daleč vidite prepoznavni stolpič z modro-rumenim imenom, ki pa je v bistvu kratica. IKEA je zbirka začetnic ustanovitelja Ingvarja Kamprada, začetnice kmetije Elmtaryd, kjer je odraščal, in začetnice bližnje vasi Agunnaryd. Zdaj morda nekoliko bolje razumemo ta fetiš po sestavljanju.

LEGO

Lego
In dan je pokvarjen

Le kaj je LEGO? Impresivno domišljeno ime, ki izvira iz kakšnega pozabljenega jezika in naenkrat opisuje vse, kar sestavlja otroške sanje? Niti ne. Le okrajšava vzklika leg godt! Kar v danščini pomeni 'dobro se igraj' oziroma v nekoliko parafrazirani varianti 'uživaj v igranju'.

Audi

Audi
Hah, bi morali videti moj ta drugi avto

Znameniti simbol štirih prepletenih krogov avtomobilske znamke Audi predstavlja štiri podjetja, ki so se združila v eno – Audi, DKW, Horch in Wanderer. Dve od teh podjetij je ustanovil August Horch. In tudi Audi ni kar nekaj izmišljenega. Priimek Horch v nemščini namreč pomeni 'poslušaj', v latinščini pa je ta beseda – 'audi'.

Oglasno mesto

Volvo

Volvo
Kam se pa ti kotališ danes?

Ne, krog, iz katerega štrli puščica in je brezčasni simbol švedske avtomobilske znamke Volvo, ne pomeni, da so vsi njihovi avtomobili moškega spola. To je namreč (tudi) simbol za železo. Sicer pa beseda volvo v latinščini pomeni 'jaz kotalim' in izhaja iz besede 'volvere' – kotaliti. Ne bomo se niti poskusili spustiti v globljo analizo tega prevoda.

Häagen-Dazs

Haagen-dazs
Ljubezen na prvi pogled

Ime Häagen-Dazs v bistvu ne pomeni nič. Le sliši se kot nekaj, kar bi najbrž lahko sodilo v danski jezik. Zakaj pa ravno v danski jezik? Sta morda Reuben in Rose Mattus, ustanovitelja znamke Häagen-Dazs, prepričana, da ljudje Dansko enačimo z odličnim sladoledom? Morda, a pravi razlog tiči v bolj zgodovinski tematiki. Reuben in Rose sta Žida in sta si dansko zveneče ime izmislila zato, ker je, kot je povedal Reuben, “bila Danska edina država, ki je med drugo svetovno reševala Žide.”

Fotografije: Profimedia