#1 Trening

Študija, izvedena na skoraj 5.000 posameznikih, pravi, da je vse v treningu koncentracije – seveda s primernimi vajami. Samo 15 minut na dan potrebujete, da že v petih dneh znatno povečate svoj kognitivni domet. Med najboljšimi igrami za kvihtanje koncentracije še vedno dominirajo šah, reševanje križank in sudoku, enako učinkovite pa so vse igre, povezane s spominom.

#2 Videoigre

Pregledna študija, v kateri je vključenih več kot 100 raziskav in znanstvenih člankov, je postregla s sledečim podatkom: redno igranje videoiger vodi do različnih sprememb v možganskih povezavah, med ključnimi je povečanje koncentracije in znatno povečana možganska aktivnost. Tako, da kar zalaufajte tisti Fortnite, Call of Duty, Among Us ali karkoli vam v tem trenutku čepi na računalniku – in če vam kdo pametuje, povejte, da le pilite svojo osredotočenost.

#3 Spanje

Dober spanec je kralj izvrstnega počutja. Mit o tem, da je spanec potrata časa, se na srečo umika novim študijam, ki dokazujejo nasprotno: brez kakovostnega počitka bo vaš budni del dneva sila potraten. Utrujeni za isto opravilo lahko namreč porabimo do trikrat več časa, kot če ga opravimo spočiti, pri čemer bomo skoraj zagotovo naredili pri delu tudi več napak.

#4 Fokus v kapsuli

Če ste dokončno zlorabili učinke kave, lahko poskusite s prehranskimi dodatki, kot so kapsule maščob omega 3, gvarane in vitamina K. K temu se prileže še gingko biloba, (po naše dvokrpi ginko), ki se sicer sliši kot pozabljen škrat iz Gospodarja prstanov, a ker je njegova učinkovitost vsakič znova dokazana, se spodobi, da ga spoštljivo omenimo kot starega znanca, ki očitno raste samo zato, da izboljšuje naše spoznavne sposobnosti.

 #5 Redni premori

Šablona šolskih ur z rednimi odmori vendarle ni bila tako trapasta, kot se nam je zdelo med žuljenjem šolskih klopi in nepotrpežljivim čakanjem na šolski zvonec. Koncentriran um deluje najbolje, kadar mu omogočamo redne pavze, saj se tudi on rad popase.

#6 Čečkanje

Dolgo je veljalo, da je čečkanje med delom, pogovorom ali predavanji znak zdolgočasenosti, danes pa strokovnjaki trdijo ravno obratno: najbolj aktivni misleci so največji čečkači. Risanje vzorcev med predavanji (nekateri ga raje zamenjajo za pletenje ali kvačkanje) je znak, da ste popolnoma vpeti v vsebino, ji sledite in jo celo hkrati že reflektirate!

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.