Dubaj ne fascinira zato, ker pudrast puščavski pesek daje tem mestom poseben čar, (ta nadvse spominja na znani filter sepia), ampak zato, ker vsako toliko mimo švigne kakšen kričeče zlat rolls-royce, odet v prave diamante. Ko denarnica nima dna, lahko domišljija divja po svoje. Kdo so najbogatejši šejki tega planeta in kaj vse imajo v lasti? 

#1 Kralj Savdske Arabije

Ocena bogastva: 1,4 trilijona dolarjev

Salman bin Abdul Aziz Al Saud je študiral religijo in moderno znanost, svoje bogastvo pa črpa (dobesedno) iz savdskoarabske oljne družbe, ki je ena od najbogatejših družb na svetu. Njegov sin, Princ Mohammed, je znan kot eden največjih razsipnežev na svetu. Denarnico na široko odpira najbolj razkošnim vilam, svojo zadnjico pa neguje s sedenjem na zlatih stolih.

Kaj si lasti: Sliko Leonarda da Vincija v vrednosti 400 milijonov evrov, francoski dvorec v vrednosti 280 milijonov evrov in jahto za pol milijona. Če si zaželi spremembo klime, ga dvorci čakajo še v Švici, Maroku in Londonu.

Šejki
Fotografija, ki je leta 2017 zaokrožila po svetu in postala celo famozen ​​​​​​meme. Posneta med obiskom takratnega predsednika Trumpa v Savdski Arabiji.

#2 Mohammed bin Rashid Al Maktoum

Ocena bogastva: 14 milijard dolarjev

Premier in podpredsednik Združenih arabskih emiratov ima 6 žena in 30 otrok. Poroka s prvo ženo, sicer njegovo sestrično, se je leta 1979 vpisala v Guinnessovo knjigo rekordov kot najbogatejša poroka na svetu (končni račun je bil okoli 100 milijonov dolarjev). Šejk Mohammed bin Rashid al Maktoum je v pretežni meri zaslužen za to, da je Dubaj iz ribiške vasice postal svetovna turistična in finančna metropola. Ob prostem času piše poezijo.

Kaj si lasti: 162 metrov dolgo jahto, ki je ocenjena na pol milijarde evrov. Aja, pa celoten Dubai Holding.

Šejki
Šejk Mansour bin Mohammed Bin Rashid Al Maktoum, ob njem pa ravno tako finančno mogočni Cristiano Ronaldo

#3 Tamim bin Hamad Al Thani, kralj Katarja

Ocena bogastva: 2,5 milijarde dolarjev

Pred približno tremi leti je bilo v medijih zaslediti, kako je kralj Katarja turški vladi poklonil letalo Boeing 747-8 v vrednosti skoraj pol milijona ameriških dolarjev. Ta je sicer obupno ponujala odkup, a je kralj prijazno vztrajal, da se za takšen drobiž že ne bodo prepirali.

Kaj si lasti: Poleg dvorca v Katarju ima v lasti vilo na elitni lokaciji v Londonu v vrednosti 150 milijonov dolarjev ter ogromno rezidenco v Omanu. Družina ima v lasti tudi zavidljivo letalsko floto: 4 Boeinge 747, nekaj letal Airbus in še šopek manjših letal.

Šejki
Avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen je med srečanjem na Dunaju katarskemu emirju podaril nogometno žogo s podpisi vseh članov avstrijske nogometne reprezentance

#4 Mansour bin Zayed Al Nahyan

Ocena bogastva: 30 milijard dolarjev

Podpredsednik vlade Združenih arabskih emiratov je znan po svoji ljubezni do jezdenja, super avtomobilov in nogometa. Je dober prijatelj vizionarja in britanskega tajkuna Richarda Bransona, posledično pa seveda tudi velik podpornik vesoljskega turističnega programa Virgin Galactic.

Kaj si lasti: Nogometni klub Manchester City, nogometni klub Melbourne City in nogometni klub New York City. Obenem ima v svojem portfelju še medijski imperij Sky News Arabia. Njegovo jahto si včasih za sončenje najame Leonardo DiCaprio.

Jahta
Čudovita, 149-metrska jahta v lasti šejka Zayeda Al Nahyana, ki si jo včasih sposodi tudi Leonardo DiCaprio

Fotografije: Profimedia