#1 Lovci

Lokalni in regijski frajerji, ki oprezajo za novo prispelimi turistkami in običajno pogovor začnejo tako, da se jim nastavijo pred sonce, pokomentirajo temperaturo vode ter svoje plavalne sposobnosti. Tisti malo bolj progresivni pa pristopijo že kar s kozarčkom pijače.

#2 Deskarji

Tip na videz introvertiranih športnikov, ki imajo razmerje z desko in morjem, pa čeprav v teh koncih jadranskega Sredozemlja ni kaj prida vetra, da bi lahko zasijali v tistem slogu, ki smo ga vajeni iz Santa Monice. Obvezen vsaj 5-milimetrski kratki neopren tudi takrat, ko že meduze zehajo zaradi toplote morja.

Surf
"Lekcija ena ... oblecite primerno opremo za surfanje ... ah, hudimana ..."

#3 Divjaki

Vrsta in podvrsta najstnikov, ki skakanje v vodo pospremijo s huronskimi vzkliki, ki nikomur v bližini ne dovolijo spati. Če slučajno že kdo zadrema, ga divjaki potem prej ali slej zmotijo tudi z obveznim škropljenjem, ko svoja telesa vztrajno odmetavajo s pomola. Običajno zasedejo najboljša mesta na plaži, prepoznate pa jih po orjaškem zvočniku, ki napoveduje njihov prihod že nekaj minut prej.

#4 Štorčki

Po večini predšolski otroci, ki so še v fazi razvoja grobe motorike, kar pomeni, da vas bo v odstotnem guganju po plaži zelo verjetno oplazil z dihalko, klofutnil s plavutko ali nonšalantno pohodil vaš sendvič z mortadelo. Ker dela prve samostojne zamahe, mu ne zamerite, če se vas med čofotanjem prime za vrat, čeprav niste njegov biološki starš. Vendarle je njegovo plavanje za zdaj zgolj zelo slabo koordinirano reševanje pred utopitvijo.

Opa
Štorčki obstajajo tudi v nekoliko starejših različicah. Najdete jih v sobi za prvo pomoč na začetku plaže.

#5 Ekshibicionisti

Stare gospe s tangicami, ki so zamudile okrožnico, da večina kozmetičnih salonov ponuja solidne brazilske depilacije. Gospodje, ki izpostavljajo tiste dele, kamor sonce ne posije prav pogosto – z razlogom. In vsi, ki imajo radi, da nekaj binglja, čeprav nikjer okoli ni napisa, ki bi sugeriral, da je sezona nagcev odprta. Preden se začnete jeziti, vseeno preverite, ali niste brisače pogrnili na plaži, kjer so gole zadnjice pričakovan del ekosistema.

#6 Ekstremni plavalci

Tisti tip obiskovalcev, ki jih vidite v daljavi, misleč, da gre za bojo, potem pa vas trobljenje mimoidoče turistične ladjice prepriča, da je šlo za glavo plavalca. Vse leto so v bazenih vztrajno trenirali svojo plavalno zmogljivost, na dopustu pa potem želijo sami sebi dokazati, da lahko plavajo do obzorja. Naslednji dan jih boste najverjetneje našli obnemogle v bližnji senci ali pa v črni kroniki.

Ekstremni
"Če boš imela manj zamahov na minuto kot včeraj, vložim ločitveni postopek. Odvetnik mi je zatrdil, da lahko obdržim ves neopren v hiši."

#7 Neplavalci

Posamezniki na drugi strani spektra ekstremnih plavalcev, ki se sicer opremijo za polno plavalno izkušnjo, a se sramežljivo pozibavajo v pasu bibavice, kjer le histerično mahajo vsem, ki jim je uspelo odplavati vsaj 15 metrov od obale. Slani so samo od pasu navzdol.

Fotografije: Profimedia