#1 Vsak teden ena nova jed

Če ste radi hrustali okusne obroke v svojih najbolj priljubljenih restavracijah, potem vas je pandemična situacija nekako prisilila, da ste začeli gledati v domače kuhinjske lonce. In hitro ugotovili, da je ponudba a la doma menu precej okrnjena. Ni kaj, potrebno bo posodobiti nabor jedi, seveda znotraj še sprejemljivih časovnih okvirjev. Nekaj, kar lahko zmečete skupaj med enim in drugim Zoom sestankom, recimo. Da se ne boste preveč trudili z vprašljivimi YouTube videi, ki se lahko hitro končajo vnetjem trebušne slinavke, smo za vas našli 100 totalno preprostih jedi, ki jih lahko pripravite doma. Kliknite tule.

Oglasno mesto

#2 Več knjig

Vsak malce razgledan človek bo prikimal ob trditvi, da si obzorja lahko širimo na dva učinkovita načina: da bodisi veliko potujemo, ali dosti beremo. In ker kaže, da morda tudi 2022 ne bo ravno plodno popotniško leto, je morda čas, da obnovite članarino pri vaši lokalni knjižnici. Ena stran pandemije je tudi to, da je ogromno dobrih pisateljev končno našlo čas, da svoje misli spet strnejo med dve trdni platnici – v preteklih mesecih smo dobili kar nekaj vrhunskih čtiv.

#3 Prostovoljno delo

Čudni časi bodo manj čudni, če bomo ljudje prijaznejši eden do drugega. In verjetno ne bo treba pogledati dlje od soseske, da bi naredili nekaj dobrega. Vprašajte, če kdo potrebuje pomoč, prinesite robo iz trgovine, namestite starejšemu gospodu internet, naučite staro mamo uporabljati pametni telefon. Prijaznost zmanjšuje stresne hormone in poskrbi za karma točke, če se morda vendarle nekje v univerzumu zbirajo ti statistični podatki.

#4 Med telovadbo poslušajte avdio knjige

Ni nujno, da je vse, kar utripa med 120—140 udarci na minuto, prijetno za vadbo. Imeli boste dneve, ko vam glasba enostavno ne bo sedla, ali pa boste preutrujeni, da bi brskali za novimi komadi. Avdio knjige oziroma zvočnice so odlična alternativa! Tule je en predlog za ogrevanje: Tadej Golob: Nespodobni odvetnik.

#5 Postavite na steno kakšno družinsko fotografijo

Dolgo časa smo se upirali fotografskim upodobitvam članov, ki nam tu in tam sedijo nasproti jedilne mize in z nami prebadajo solato, a smo v neki točki ugotovili, da imamo vsi rok trajanja. Zato je prav, da to boleče spoznanje lahko vsaj malo umilimo s kakšno utrgano družinsko fotografijo. In se potem vsakič ob pogledu nanjo pretvarjamo, da smo vsaj za trenutek zamrznili čas.

#6 Prakticirajte hidroterapijo

Sliši se blazno učeno, ampak v bistvu samo želimo povedati, da si 1-krat tedensko naredite vročo kopel, potem pa se, če ste dovolj pogumni, oprhajte s hladno vodo. In nato spet ponovite. Če živite v hiši, lahko ob tem kričite (bodisi od užitka, bodisi od šoka), v stanovanjskem bloku raje ne, da ne bo potrebno menjati vhodnih vrat. Hidroterapija ima že stoletja pozitivne učinke na boleče in vnete mišice, zato nemara velja malce razvajanja prakticirati kar doma. 

#7 Razdelite domača opravila

Če vam ne prihajajo vašega doma čistit prijazne tete, potem se zagotovo večkrat znajdete v situaciji, ko drgnete od vodnega kamna matirane ploščice v kopalnici in z dolgim nosom razmišljate, kako bi raje počeli kaj bolj prijetnega. Ne delajte napake večine na red in čistočo zapriseženih nevrotikov, ki verjamejo, da najbolje vse počistijo sami. Razdelite delo med ostale družinske člane – več boste imeli prostega časa, pa še bolj zabavno bo (le dopustite, da tu pa tam verjetno ne bo vse profesionalno zloščeno).

#8 Podarite oblačila, ki jih več ne nosite

Vsak od nas ima vsaj par kosov oblačil, za katere še kar nekako upa, da jih bo ob neki čudežni priložnosti oblekel. A se to ne zgodi nikoli. Eno izmed ključnih pravil garderobe pravi: če nekega kosa obleke niste nosili že pol leta, ga zelo verjetno ne boste več nikoli. Razdelite drugim vse, česar več ne nosite.

#9 Odkrijte nov hobi

Sliši se super klišejsko, ampak ko smo nekje zasledili, da imajo ljudje, ki se dolgočasijo, dvakrat večjo možnost za bolezni srca, smo se kar na slepo vpisali v spletni tečaj lončarjenja. Raziskave namreč pravijo, da dolgočasje dobesedno ubija. Zdaj vemo, od kod tisti rek, da bo nekdo 'umrl od dolgčasa'.

#10 Spogledujte se z umetnostjo

Obisk galerije, klasičnega koncerta, ali morda celo letni abonma za gledališče? Umetnost ni nikoli končana, lahko je samo zapuščena, je nekoč povedal veliki Leonardo da Vinci. Picasso pa je rekel, da umetnost z duše obriše prah vsakodnevnega življenja. Evo, vse jasno!

Naslovna fotografija: Profimedia