Ne pozabite - za vstop na smučišče v Italiji morate imeti sklenjeno zavarovanje osebne odgovornosti. Osnovno turistično zavarovanje krije osebno odgovornost do 50.000 €, da lahko brez skrbi uživate na vseh strminah v Italiji. A1 Slovenija je edini ponudnik mobilnih storitev v Sloveniji, ki je v mobilne pakete dodal možnost koriščenja Osnovnega turističnega zavarovanja. Skočite na povezavo z obrazcem in pridobite potrdilo pred odhodom na zimske počitnice v Italijo!

Sellaronda

Zagreti ljubitelji vijuganja po zasneženih progah v iskanju vedno novih izzivov prej ali slej naletijo na edinstveno doživetje, ki ga ponuja obširna trasa po imenu Sellaroda. Sellaronda se bohotno razprostira po impresivnem masivu Sella v vedno priljubljenih Dolomitih, in ko pozimi sneg pobeli celotni masiv, imajo smučarji možnost, da celotno traso odsmučajo v eni nepozabni epski smučarski turi.

Podvig, ki se priporoča smučarjem s srednjo ali višjo stopnjo telesne pripravljenosti, vključuje okoli 40 kilometrov smučarskih prog, 24 kilometrov od teh pa je za lažjo dostopnost opremljenih z vlečnicami. Sellaronda je izkušnja, ki preprosto mora biti na 'bucket listi' vsakega ljubitelja alpskega smučanja.

Če se podate na Sellarondo presmučate celotni masiv za ceno le ene smučarske vozovnice. Turneja Sellaronda bo povprečnega smučarja zaposlila za približno šest ur, zato se je na strmine treba podati pred 10. uro dopoldne, da še ujamete vlečnico, ki vas na koncu vrne nazaj na začetno točko. Vstopnih točk na Sellarondo je sicer več (vsaka postojanka je lahko začetek), na smučarski poti pa vijugate mimo prekrasnih vasic Arabba, Canazei, Corvara, Selva in Colfosco ter prestopite štiri prekrasne dolomitske prelaze – Passo Campologno, Passo Pordoi, Passo Sela in Passo Gardena. Vrstni red, po katerem želite doseči te točke, je povsem prepuščen vašemu smučarskemu načrtu, a se najpogosteje smuča po masivu v nasprotni smeri urinega kazalca. Mimogrede – celotno turo lahko v toplih mesecih prevozite tudi s kolesom!

Madesimo

Skok v Madesimo bo malce bolj zahteven podvig, saj se čudovito gorsko mestece skriva blizu italijanske meje s Švico, dobrih šest ur vožnje iz Ljubljane. Madesimo je znan tudi kot tisto italijansko mesto, ki je najdlje oddaljeno od morja. Vsekakor ne smučišče, kamor bi se podali za eno smučarsko popoldne, a ko uvidite 50 kilometrov raznolikih prog in 25 kilometrov prog za tek na smučeh, postane jasno, da je to zimska destinacija, ki se ji je treba posvetiti nekoliko resneje.

V Madesimu pravijo, da so specializirani za 'akcijsko smučanje', saj ponujajo kar nekaj adrenalinskih zimskih dogodivščin, med drugim tudi posebno progo za telemark smučanje, pa kajtanje na snegu (smučanje s padalom oz. snowkiting) in celo divjo smuko (smučanje zunaj urejenih prog). Dodatno je urejena še 920-metrska proga za 'freestyle' smučarske podvige, če se smučk naveličate, pa lahko okoliško naravo odkrivate kar z dnevnim ali nočnim krpljanjem v spremstvu strokovnega vodnika.

Monte Zoncolan

V regiji Furlanija - Julijska Krajina se v osrčju Karnijskih Alp vzpenja prekrasni vršac po omenu Monte Zoncolan. Ime je najbrž zelo znano ljubiteljem kolesarskih dirk, saj je bil zahteven vzpon na Zoncolan že nekajkrat del trase Giro d'Italia, v teh mesecih, ko je pokrajina pokrita s snegom, pa je se v tam ponuja butična smučarska točka, ki zna pritegniti predvsem tiste smučarje, ki si želijo nekoliko bolj sproščeno uživanje v smuki. Zoncolan je Luka Ogric iz OneLife označil celo za popolno družinsko smučišče.  

Zoncolan je namreč nekoliko manjše, a obenem tudi bolj cenovno ugodno smučišče. Od Ljubljane je oddaljeno zgolj 212 kilometrov (manj kot dve uri in pol vožnje), ponuja pa 22 kilometrov prog z najdaljšo dolgo prijetna 2,6 kilometra in višinsko razliko 830 metrov. Nabor prog je dovolj pester, da ugodi vsakemu smučarju – od lahkih in manj strmih do sicer krajših, a bolj zahtevnih – za vse, ki pri spustu pričakujejo še malce adrenalina.

Zoncolan je izredno privlačen za družine, saj ima odlično urejene proge za začetnike, v sklopu pa je tudi posebno zasnovan park z manjšimi skakalnicami, kjer lahko nadobudna mladež svoje starše navdušuje z impresivnimi skoki ali pa – če se računica ne bo izšla – spektakularnimi padci.

Canazei

Ljubko mestece Canazei, skriti biser province Trentino, kjer živi le 2.000 prijaznih domačinov, se pozimi spremeni v elegantno zimsko pravljico in je ena najbolj popularnih postojank na prej omenjeni smučarski turneji Sellaronda. Mestece se skoraj izključno preživlja z zimskim in letnim turizmom, ki pa v tem kotičku Dolomitov tako cveti, da se je v zadnjih 30 letih število prebivalcev skorajda podvojilo.

Canazei kot izbrana smučarska postojanka ponuja vse, kar bi si želeli od mondenega zimskega užitka na belih strminah. Smučanje nad mestecem je razdeljeno na dve lokaciji sicer strmega spusta v dolino. Gondola z glavne ceste v mestu smučarje zapelje nad desne strmine, kjer se nato odpreta še dve dodatni opciji – nova gondola, ki pelje do glavnega smučišča, ali pa žičnica, ki bolj pogumne zategne na strmi in vetrovni greben.

21 kilometrov smučarskih prog ponuja predvsem nabor srednje zahtevnih (modrih) in zahtevnih (rdečih) prog ter eno krajšo (986 m) izredno zahtevno (črno) progo, ki so jo poimenovali Diego. Če se tja napotite z otroki, je na voljo tudi 350 metrov položnih prog v simpatično dodelanem družinskem parku Canazei.

Sappada

Na italijanski meji z Avstrijo, ponovno nedaleč od Slovenije, se razprostira idilična Sappada, ena najlepših italijanskih vasic, ki se lahko pohvali z izredno pestro ponudbo različnih zimskih aktivnosti. V ospredju je seveda popolni paket za alpske smučarje – za začetnike se smučarska avantura začne že v širšem delu Campetti sredi mesta, od koder sedežnica Pain dei Nidi vodi do prekrasno urejenih prog za učenje in izpopolnjevanje smučarskih tehnik, bolj izkušeni pa pot nadaljujejo na Monte Siera, kjer jih čakajo popolne zimske razmere za nepozabno smuko.

Je pa lepota Sappade, poleg dejstva, da je turistično manj znana in tako omogoča, da 70 % vaših zimskih počitnic ne predstavlja stanja v tej ali oni vrsti, tudi to, da ima v ponudbi še kup drugih priložnosti za uživanje na snegu in ledu. Na svoj račun pridejo ljubitelji teka na smučeh, sprehajalci, ki bi radi le lomastili po zasneženih krajinah, in celo plezalci, za katere so pripravljene navdušujoče ledene plezalne stene.

Vam bodo tja sledili tudi še opotekajoči prestolonasledniki? Hvaležni vam bodo, ko bodo doživeli Nevelandio, velikansko snežno igrišče s številnimi igrali, poligoni, celo štirikolesniki in animatorji, oblečenimi v nam sicer nepoznane figure. Brez skrbi, ob robu Nevelandie so udobni ležalniki, kjer se starši lahko umirijo pod toplim zimskim soncem in spokojno srkajo zasluženi koktajl – emm, čaj!