Preden spakirate kovčke za pot v tujino, pa seveda ne pozabite na zavarovanje, tako za osebno odgovornost kot tudi pred izgubo in poškodbo prtljage ter seveda za krajo in izgubo osebnih dokumentov. Pri A1 Slovenija smo kot edini ponudnik telekomunikacijskih storitev v Sloveniji v mobilne pakete dodali Osnovno turistično zavarovanje s kritjem do kar 50.000 EUR, in to po vsem svetu!
Vse podrobnosti najdete na tej povezavi.

V bližnji (in malce manj bližnji) okolici

Na starem kontinentu se ponuja kar nekaj priložnosti za edinstvene prvomajske počitnice. Dostop možen kar z avtomobilom, če vam le ni težko malce dlje časa držati na pedalko za plin.

#1 Križarjenje po Jadranu

Zakaj bi ostali na kopnem, če lahko počitnice preživite na morju. Natančneje na elitni in nadvse udobni križarki, ki vas in še kakšnih tisoč drugih potnikov elegantno razvaža po jadranskih otokih. Na voljo so različna križarjenja, trajajo približno 7 do 8 dni, na voljo pa so že za manj kot tisočaka na osebo. In kaj dobite? Buržujsko razvajanje na krovu impresivne mega jahte, s katero obiščete Vis, Korčulo, Lastovo, Hvar in druge luštne otoke, dokler se ponovno ne izkrcate v Zadru ali Splitu. Smo preverili – na večini teh velikih jaht je na voljo brezplačen Wi-Fi.

Kornati
Odprto morje, prekrasni Kornati in rižota z gamberi za večerjo na palubi

#2 Pariz, Francija

Romantični Pariz je vedno dober izbor za spomladanske počitnice. Če bi vodenje po francoski prestolnici raje prepustili izkušenim agencijskim vodnikom, so na voljo številne prvomajske opcije za optimalno odkrivanje Pariza – od Eifflovega stolpa, prek ljubkih trgov in neštetih kavarnic do šarmantne četrti Montmartre. Da pa nahranite tudi spečega otroka v sebi (ali pa otroka, ki na tem izletu dejansko stopiclja z vami), izkoristite prvomajski oddih še za obisk Eurodisneyja in se za en dan potopite v svet legendarnih pravljičnih junakov.

Pariz
"Oh, mon dieu, kakšna krasota!"

#3 Amsterdam, Nizozemska

Pravijo mu 'Benetke severa', saj je Amsterdam, prepreden s kanali, po katerih pljujejo neštete ladjice, vsaj tako romantičen, edinstven in doživetij poln evropski kotiček kot opevane Benetke. Razlogov za obisk je več, kot bi jih lahko strnili v ene prvomajske počitnice – od številnih muzejev (poleg svetovno znanega Rijksmuseum, Hiša Ane Frank in Van Goghovega muzeja, je v mestu še okoli 50 manjših) do križarjenja po kanalih (nekako nujni obred, saj domačini vedno rečejo, da se Amsterdam najlepše vidi z vode), je pa spomladi Amsterdam najlepši predvsem zato, ker zacveti v živopisnem kolažu tulipanov.

#4 Barcelona, Španija

Vedno atraktivna Barcelona v severnem delu Španije ostaja ena najbolj zaželenih evropskih destinacij za vse profile turistov. Odkar se je tam odvijal tudi esencialni košček Dan Brownega romana Izvor (Origin), si je seveda še več ljudi želelo od blizu pogledati impresivne arhitekturne presežke Antonija Gaudija, predvsem osupljivo Baziliko svete družine (Templo Expiatorio de la Sagrada Familia).

Barcelona
Impoznatna La Sagrada Familia se je začela graditi leta 1982, žerjavi so bili dodani kasneje

Obvezno sledi še tavanje po labirintu uličic v starem delu Barcelone, saj se kavarnice, trgovinice in druge lokacije v pomanjševalnicah skrivajo na vsakem vogalu. Iščete malce bolj živahno zabavo za vso družino? Zabaviščni park PortAventura in adrenalinski Ferrariland ponujata nešteto atrakcij, in sicer od divjih vlakcev in razburljivih dirkanj z mini avtomobilčki do simulacij različnih kotičkov sveta in zgodovine, vključno z Divjim zahodom, antično Kitajsko in tradicionalno Mehiko.

#5 Popotovanje ob jadranski obali

Nepozabno počitniško doživetje si lahko osmislite tudi v obliki avtomobilskega popotovanja ob jadranski obali. Turnejo prilagodite lastnim željam, časovnim omejitvam in nostalgičnim vzgibom, verjemite pa, da na tej poti ne bo manjkalo raznolikosti in dobre hrane. Prve postojanke bodo seveda na Hrvaškem. Hiter premor z nekaj kepicami sladoleda na Reki, prvi resni stik z odprtim Jadranom pa malce pozneje v Zadru, ki ga objemajo kar trije nacionalni parki, vredni vaše pozornosti – Paklenica na severu, Kornati z najlepšimi otoki na morju in potem na poti v Šibenik še nacionalni park Krka.

Dubrovnik
Kraljev pristanek iz Igre prestolov? Ne, Dubrovnik!

Ker maja turistična sezona še ni v polnem zamahu, sta na koncu hrvaške poti Dubrovnik in Split obvezni destinaciji, saj jih je mogoče doživeti v tistem starem, mirnem dalmatinskem vzdušju. Čez bližnjo mejo s Črno goro vas potem pot zapelje še v prelestni Kotor, na severu pa se lahko napotite v Bosno in doživite Mostar, ko še ni oblegan z milijoni turistov.

Malce dlje

Vas pustolovska žilica sili, da se vkrcate na letalo in zamenjate kontinent?

#6 New York

V petih dneh lahko doživite destiliran New York, od sprehoda po Centralnem parku, srebanja velike latte kave na vedno hektičnem Times Squaru, ogleda newyorške panorame iz razgledne točke na 102. nadstropju v Empire State Building, do nujnega skoka na Staten Island, kjer se vkrcate na turistično ladjico in New York, vključno z razkošnim Kipom svobode, doživite še na povsem drug način. Lepota potovanja v New York je, da vedno ponudi kopico odličnih letalskih povezav po ugodnih cenah, pakete za celostno doživetje brez dodatnih skrbi pa redno ponujajo tudi vse slovenske turistične agencije.

New York
Mesto, ki nikoli ne spi

#7 Križarjenje po Nilu

Ste pogledali čudovito kriminalko Smrt na reki Nil (Death on the Nile), ki jo je leta 2022 v prenovljeni različici oživel Kenneth Branah in potem še nastopil v glavni vlogi famoznega detektiva Hercula Poirota? Če kaj, vas bo ta film (pogledate ga lahko na Disney+) vsekakor navdušil za edinstveno doživetje plovbe po reki Nil, od koder se razkrivajo vsa razkošja egipčanskih lepot nekoč in danes, od piramid v Gizi, prek urbanega Kaira do cvetoče eksotične narave v Asuanu. Pomlad je nadvse ugoden čas za to večdnevno pustolovščino, ki jo ljubitelji Agathe Christie (in tudi tisti, ki ste uživali v igri Assassin's Creed: Origins) preprosto morate doživeti.

V Sloveniji

Za nepozaben oddih ni potrebno potovati prav daleč. Žepna Slovenija nudi kotičke za vsak okus, od zabave ob morju do čistega alpskega zraka. 

#8 Na Obalo!

Morje je vedno dobra odločitev za prvomajski oddih. Sonce, če se le prikaže, je že dovolj močno, da lahko v morje namočite vsaj utrujena stopala in ne tvegate ozeblin, obmorske kavarne pa začnejo žuboreti v vrvežu, ki nas spomni, da je vse to le prijetna uvertura v poletje. Niti ni pomembno, kje na slovenski obali bi se parkirali za prvomajsko sprostitev – vsak kotiček ponuja svoj pristni stik z obalno kulturo. Piran in stari del Izole sta odličen izbor za umirjeno, butično doživljanje pristne primorske izkušnje, Portorož pa s številnimi bari, restavracijami, trgovinami in hoteli predstavlja bolj mondeno letoviško izkušnjo. Seveda raziščite še vse vmes, od Lucije in bližnje marine, do skrite Fiese, petičnega Bernardina in bogatega Ankarana.

Piran
Spomladanska uvertura v naslednje Poletje v školjki

#9 Moravske Toplice

Prekmurje ima to edinstveno zmožnost, da nas pomiri že takoj, ko se zapeljemo med razgibane planjave, gričevnata pobočja in neskončne travnate ravnice. Zdi se, da čas v Prekmurju teče drugače, bolj spokojno, da človeka kar potisne v čuječnost. Ko se okrepčate s pristno prekmursko gibanico, lahko prvomajski oddih v celoti izpeljete kar v znamenitih Moravskih Toplicah. Sproščujoče namakanje v bazenih in prečiščevanje telesa s termo mineralno vodo dopolnite z raznimi aktivnostmi, od kolesarjenja in pohodništva do prvomajskega kresovanja, ki je vedno obogateno z različnimi prekmurskimi dobrotami. En skutin retaš, prosim!

#10 Gozd-Martuljek

Nič bolj ne prevetri s stresom preobremenjenih možganskih vozlov kot svež gorski zrak. Gozd-Martuljek je fantastična destinacija za vse, ki ljubite gore, niste pa najbolj navdušeni nad grizenjem kolen v spopadih z neizprosnimi vršaci. Simpatično malo naselje z impresivnimi razgledi, le nekaj kilometrov od Kranjske Gore, ponuja priložnosti za aktiven počitek v osrčju prekrasne alpske narave. Ko se vam pljuča nadihajo svežega zraka, se lahko podate na lahkoten sprehod, morda na kolesarsko raziskovanje okolice (tudi električna kolesa si lahko izposodite, da boste zmagoslavno naskakovali vse klančine), če bi vseeno radi začutili kanček adrenalina, pa vas – glede na aktualno vreme – morda celo počaka priložnost plezanja po Luciferju, znamenitem zaledenelem slapu.

Fotografije: Profimedia