Ker je internet stičišče vseh generacij, vseh narodov, vseh filozofij in posledično vseh čudakov tega sveta, največkrat ni dovolj, če le vklopimo ponotranjene instinkte, ki nam običajno sprožijo vse opozorilne alarme, kadar se nam nekdo približuje v temni ulici ali ko se nam na telefonu izpiše šefova številka. Na spletu so tisti najbolj nevarni uporabniki veliko bolj pretkani kot mi (če že ne pretkani, pa vsaj vztrajni), uporabljajo vse najboljše finte in so popolnoma osredotočeni na svoj nečedni cilj. Zdaj pa pomislite, da taisti ljudje na spletu prežijo tudi na otroke.

Varna raba interneta
Vsi ostali pa le sanjamo, kako bi na takšni postavitvi igrali vse najnovejše video igre

Otroci so na internetu najbolj ogrožena skupina, sploh ob podatku, da 82 odstotkov otrok uporablja internet vsak dan ali vsaj večkrat na teden. Otroci so dovolj naivni, da verjamejo skoraj vsaki oslariji, ki jo slišijo, dovolj nedolžni, da pri drugih ljudeh ne pričakujejo najslabšega, in obenem ravno prav radovedni, da gredo tja, kamor res ne bi smeli.

K sreči obstajajo vzvodi, s katerimi jim neskončni splet naredimo preprost in varen. Ena teh rešitev je recimo A1 Guard, aplikacija, ki deluje na omrežju A1 in staršem omogoča, da z lastnega telefona nadzorujejo, omejujejo ali popolnoma onemogočajo uporabo otrokovega dostopa do določenih funkcij, številk ali spletnih strani.

A1 Guard
A1 Guard omogoča, da prestolonaslednike varujete na spletu kar z domačega kavča

Ko pa enkrat začnemo otroke ščititi na spletu, tudi samo ugotovimo, da je ta tehnološki čudež resnično vir tako vsega dobrega kot tudi vsega najslabšega, kar si zna zamisliti naša vrsta. Recimo:

1. Neprimerne vsebine

Internet je raj za vse, kar bi si lahko zamislili pod nazivom 'neprimerne vsebine'. In teh vsebin niti ni treba več iskati, pogosto z malce nerodnega deskanja po spletu nanje naletimo čisto naključno. Pa tu ni govora zgolj o pornografiji, saj se na internetu zdaj vse bolj kopičijo tudi vsebine z elementi nasilja, nadlegovanja, pozivanja k nevarnim in celo kriminalnim dejanjem, ne nazadnje pa tudi manipulacije, ki otroka vodijo do drugih nevarnosti.

2. Kiber nadlegovanje

Če smo pred desetletji razne oblike bullyinga doživljali predvsem na šolskih igriščih, zdaj težakom ni več treba prežati na šibkejše po zvenu zadnje šolske ure, ampak lahko svoj gnev stresajo prek spleta. Kiber nadlegovanje je eden najbolj zahtevnih izzivov spletne varnosti, ker otroka dejansko najbolj učinkovito zaščitimo le tako, da mu ne dovolimo odpiranja osebnih profilov na raznih spletnih straneh. A kaj, ko se potem tako ali tako zaleti v cunami toksičnega vedenja v prvi igri Fortnite.

Varni na internetu
Ni lahko biti najstnik na spletu v eri, ko obstaja Fortnite

3. Spletne prevare

Odrasli smo zdaj vendarle postali odporni proti osirotelim nigerijskim princem, ki nujno potrebujejo našo finančno pomoč, in phishing napadom, ki nam poskušajo ukrasti informacije prek nevarnih povezav in lažnih elektronskih pisem. Otroci pa so na tem področju še neizkušeni in zato optimalna tarča za prevarante, ki se želijo dokopati do cifer očkovih kreditnih kartic. Nevarne linke ponujajo v videoigrah, na raznih forumih, prek igralnih platform in klepetalnic.

4. Prenos programov malware

Tako kot marsikaterega odraslega premamijo obljube o goloti ali kakšni pretkano spisani naslovi click-bait novic, otroka še toliko lažje zapeljejo obljube o brezplačnih igrah, pripomočkih za igre, ki jih že igrajo, ali goljufijah, ki jih bodo v igri spremenile v digitalna božanstva. Pri številnih tovrstnih stvareh pa se pri namestitvah potem skrivoma naloži še program malware, ki brez vaše vednosti v ozadju pobira vaše podatke, upočasnjuje računalnik in ga drži ranljivega za dodatne napade.

Varna uporaba interneta
"Najboljši skin za mojega pošastkota in vse kar moram narediti je posredovati vse informacije o družinskem bančništvu? Kam kliknem!"

5. Objave, ki bodo pozneje obžalovane

Otroci, agresivni uporabniki Instagrama in Jake Paul (če ne veste, kdo to je, vam je prihranjeno veliko zavijanja z očmi) ne vedo, da internet nima tipke 'delete'. Kar objavimo na spletu, je lahko za vselej zapisano v neki bazi ali na kakšnem screenshotu, ki nam lahko nekoč v prihodnosti zagreni življenje. Otroke, predvsem najstnike, ki so zdaj 24 ur na dan pripeti na splet in brez pomislekov delijo kopico takšnih in drugačnih utrinkov iz svojih življenj, moramo opozoriti, da se bodo čez nekaj let morda želeli predstaviti na drugačen način – a jim splet z arhivi njihovih najstniških objav tega ne bo dovolil.

Veliko lahko torej naredite že s pogovorom in razkritjem lastnih neumnosti, ki ste jih morebiti počeli na spletu in jih pozneje obžalovali. Za popoln nadzor nad dejansko uporabo spleta in vsega, kar splet ponuja, pa boste zagotovo potrebovali pravo tehnično rešitev. Z A1 Guard boste recimo imeli otrokovo spletno udeležbo ves čas na očeh – in to kar na svojem telefonu. Obrnite pa se tudi na Safe.si, kjer so ob prihajajočem dnevu varne rabe interneta pripravili še zbirko uporabnih nasvetov.

Fotografije: Profimedia