Sončni vikendi in časi dopustov so pravi raj za vlomilce. Tudi tisti najbolj nespretni si lahko v vaši dolgotrajni odsotnosti (ki ste jo, nespametno, pred tem še na veliko oznanili na socialnih omrežjih (#zavidanje, #odličnojebitijaz)) vzamejo ves ljubi čas, da se prebijejo do vseh vaših dragocenosti. Morda mislite, da ste v tej dobi že pametnejši od lokalnega tatiča, a ker nepridipravi skoraj nikoli ne vlamljajo v domovanja kar 'na suho', ampak prej analizirajo vse šibke točke, tisti starodavni ukrepi le še redko delujejo.

Zaščita doma
Pozor, hud pes?

Samodejno prižiganje luči na vhodnih vratih? Dober začetek za varovanje doma, ampak le, če se zadeve loti ropar, ki ne razume, kako se odvije žarnica (ali pa ne ve, da je žarnica poleg kitajskega porcelana in čustev vseh filmskih likov, ki jih igra Meg Ryan, verjetno najbolj krhka stvar na tem planetu). Prosimo sosede, naj malce popazijo na našo parcelo? Koliko sosedov imate, ki bodo ob treh ponoči kukali skozi okno in poskušali iz razdalje dvajsetih metrov identificirati, ali se nekaj premika v grmovju pod vašim kletnim oknom? Pustite avto na dvorišču, da bodo potencialni lopovi mislili, da je nekdo še vedno doma? Morda učinkovito – za noč ali dve. Ko pa se taisti avto ne premakne z mesta že pet dni, ne bo več nikogar pretental.

Nadgrajeni dom

Kaj je potemtakem dejansko najboljša možnost? Tehnična nadgradnja doma in zaščita od znotraj. Da dom zavarujete tam, kjer so njegove najšibkejše točke in obenem ves čas ostanete z njim v stiku. Tatovi so ravno tako običajni ljudje – večinoma si pri svojih opravkih nočejo nakopati več dela, kot je treba. S sodobno tehnologijo zato varovani domovi odvrnejo večino vsiljivcev, še preden bi ti sploh poskusili vlamljati, ker varnostne kamere, neopazni senzorji in nadzor na daljavo posrkajo ves užitek iz mirnega ropanja praznega doma.

A1 Smart Home aplikacija

Ena od možnosti za tehnično nadgradnjo doma v bolj varno gnezdece se ponuja v sklopu storitve A1 Smart Home, ki jo bralci Mozaika verjetno že poznate. Z različnimi komponentami omogoča, da ohranite popoln nadzor nad svojim domom tudi takrat, kadar ste odsotni, s tem pa si zagotovite mirne počitnice (in še sosedom ne boste ostali dolžni kakšne usluge). Kako? S tremi ključnimi komponentami.

1. Kamera

A1 Smart Home
"Imaš tudi ti občutek, da te nekdo opazuje?"

Simpatična kamera, ki jo namestite na želeno mesto omogoča, da prek aplikacije na pametnem telefonu kadarkoli in kjerkoli preverjate, ali je vaš dom še vedno nedotaknjen. Kot zaščitniški kiklop lahko potem v vsakem trenutku pomirite svoje morebitne skrbi o varnosti vašega primarnega domovanja, ki bi vam sicer grenile tisto pohajkovanje po fjordih, supanje po Nilu ali grajenje provizoričnega kamnitega žara v puljskem letnem kampu.

2. Večnamenski senzor

A1 Smart Home
Budno tretje oko vašega domovanja

Mali, okrogli senzor, ki je na prvi pogled videti kot Robocopovo zrklo, se z lepilnim trakom ali vijakom pritrdi nekam pod strop (nad nivo vrat), kjer potem potuhnjeno spremlja dogajanje v vašem domu. Zaznava svetlobo (da lahko primerno nastavi svetlost prostora), temperaturo (da se ne boste spraševali, ali vas zebe ali si to samo domišljate) in – tole je v tem primeru najpomembneje – premikanje. Takrat lahko prižge kamero in ta začne snemati dogajanje v prostoru, vas pa seveda tudi hipno opozori prek obvestila na aplikaciji, da lahko nemudoma preverite, ali se vam po dnevni sobi potika nepridiprav ali pa ima le vaš maček nočno žurko z zavesami.

3. Pametni senzor za vrata in okna

A1 Smart Home
Uporaben dodatek tudi, ko le želiti preveriti, če vaš najstnik ustrezno 'lufta' svojo luknjo

Večina vsiljivcev, ki niso Hulk ali Božiček, v hiše nepovabljeno vstopa skozi okna ali vrata. Tu priskoči na pomoč pametni senzor, namenjen specifično nadzorovanju vrat in oken. Opozori vas vsakič, ko se okno ali vrata odprejo in vi niste prisotni v prostoru. Prva obrambna linija proti roparjem torej, pa tudi priročno, kadar se nenapovedano na vratih pojavi tašča, vi pa ravnokar v spodnjicah pred televizorjem poplesavate na videospot Kissing strangers.

A1 Smart Home

Dodatni hitri nasveti za varovanje doma med vašo dolgotrajno odsotnostjo:

Ne puščajte dodatnih ključev na skrivnih mestih zunaj doma. Če nekdo opazuje vaš dom kot potencialno tarčo, lahko opazi vaše skrivališče ali pa pač nepričakovano zadane na loteriji in kar tako dvigne tisto lončnico, pod katero se skriva vstopnica v vašo zasebnost.

Ne spreminjajte kaj dosti, kadar se odpravljate na potovanje. Ne zastrite vseh zaves, če tega običajno ne počnete, ne spustite vseh rolet, ker je to vsekakor znak, da nikogar ni doma. Vseeno pa mogoče malce bolj skrijte dragocene stvari.

Ne oznanjajte na družbenih omrežjih, da ste kolektivno dislocirani od doma. Boste že zmetali vse fotografije s potovanja na Instagram potem, ko se vrnete domov.

Prosite soseda, da vam vsak dan pobere pošto. Stoječa pošta, kup reklamnih katalogov in še kakšen časopis povrhu vsega so dober indikator, da je hiša zrela za ličkanje.

Naslovna fotografija: Profimedia