Iz družine S20 smo v roke dobili različico S20+ in hitro odkrili, da je novi mobilnik naphan s priboljški, ki jih boste z veseljem odkrivali še onkraj običajnega podrsavanja s prstom po Viberju, Instagramu in Tinderju.

Brez ovinkarjenja lahko že takoj rečem, da je S20+ mogočni žepni spremljevalec, ki je v vseh pogledih pripravljen na prihodnost. Glede na velikost in elegantno vitko obliko ponuja največ, kar lahko trenutno najdemo na trgu. Tehnološke inovacije si seveda izposoja pri drugih članih iz Samsungove mobilne družine Galaxy. In to je bilo za pričakovati, saj temu trendu sledijo vsi novi prišleki.

Samsung je resda potreboval desetletje, da se utrdi na vrhu mobilne piramide, a vseprisotnost tržne znamke kaže na jasno osredotočenost Korejcev, da postanejo res najboljši ponudnik izdelkov mobilne tehnologije. Počasi in vztrajno so si pridobili zaupanje kupcev, številni med njihovimi uporabniki pa danes ne bi niti za trenutek pomislili, da bi v žepu nosili kakšno drugo mobilno znamko.

Preden se nam od hvaljenja zasolzijo oči, se raje posvetimo aparatu, saj je to naš namen. Za začetek primerjajmo družino pametnih mobilnikov S20. Od modela S20 se model S20+ razlikuje, kot je to že v navadi, v večjem zaslonu in zajetnejši kapaciteti baterijskega soka. Obenem je telefon že povezljiv s prihajajočim omrežjem G5, enako kot model S20 Ultra, ki je ravno toliko zajetnejši v osnovnih specifikacijah (in tudi ceni), da si lahko prisluži tako oznako. S20+ je tako v družini zlata sredina in od trojice za povprečnega uporabnika zagotovo najprivlačnejša izbira.

Samsung S20

Po prvem spoznavnem večeru

Zaslon modela S20+ ima po diagonali dovolj dolgih 6,7 palca (1440 x 3200), gre pa za dinamični zaslon AMOLED s frekvenco osveževanja zaslona navito vse tja do 120 hercev. Te sicer ne podpirajo vse  ločljivosti, le 1080p (1080 x 2400). Ko se telefončič vklopi, ga je kar užitek gledati. Slika na zaslonu je svetla, barvita in ostra.

Telefon, odložen na mizo, da se bohotno nastavlja zavidljivim pogledom, sploh ni videti zelo minimalističen, pa čeprav v bistvu je. Nima čitalnika prstnih odtisov (odstranili so ga že lani pri modelih S10), tudi namenski gumb za Samsungovega umetnopametnega pomagača Bixbya je, hvala Zevsu, končno odstranjen z ohišja.

Samsung S20

Gumba za glasnost na desnem robu sta postavljena nad gumb za zaklep, kar zna lastnikom starejših modelov, ki imajo prste naučene starih položajev, na začetku povzročati težave. Ker sem tudi sam med njimi, se mi je nemalokrat zgodilo, da sem namesto gumba za zaklep pritisnil gumb za znižanje glasnosti. Ali pa obratno, kar pa je še za odtenek bolj tečno.

Po dimenzijah je S20+ tanek. 7,8 mm tanek. Kar pomeni, da ni veliko izolacije za sicer zelo bogato zvočno opremo. To postane na svoj način zanimivo, če glasnost privijete do konca, ga pospravite v zadnji žep, potem pa nanj pozabite, dokler vas nekdo ne pokliče. Tedaj vam bo, zahvaljujoč kombinaciji zgornjega in spodnjega zvočnika, začela divje vibrirati cela zadnja plat.

Mnogo kukal v svet

Kamere na zadnji strani so tri. 12MP glavna kamera, 12MP ultra-široka in 64MP telefoto kamera. Kar pomeni kar 30-kratno digitalno povečavo, za situacije pač, ko se predmetu poželenja ne smemo preveč približati. Da bo fotografiranje nedeljskim fotografom čimbolj olajšano, je Samsung priskrbel nekaj softverskih izboljšav in trikov. Med njimi je najboljši način zajemanja Single Take, ki deluje tako, da ob pritisku na gumb kamera kar sama zajame celoten spekter fotografij, od navadnih negibljivih do gibljivih, globinskih, videa in kratkih gifov. Softver celo sam izbere, katere zajete fotografije so najboljše, in jih zloži v primerno mapo.

Kako deluje Single Take opcija? Poglejte video.

Četrto malo kukalo, ki se pogosto napačno razume kot četrta kamera, pa tehnično to ni. T.i. DepthVision kamera namreč ne ustvarja slik neposredno, ampak nudi dodatno podporo pri ustvarjanju portretnih fotografij z globinsko občutljivimi funkcijami.

Med druge omembe vredne značilnosti spada še zajem video posnetkov v ločljivosti 8K pri 24 sličicah na sekundo, s čimer se telefon bolj važi, kot misli resno, a še bolje se obnese pri zajemu 4K videa pri 60 sličicah na sekundo, kar pa že pride prav.

Kako boste telefon uporabljali, je seveda odvisno tudi od kapacitete njegovih pljuč. Osnovni model se ponaša s 128GB prostora za shranjevanje, najbolj zajeten pa s kar pol terabajta prostora v digitalni omari. Qualcommov osemjedrnik Exynos 990, ki tiktaka v notranjosti, in 12GB sistemskega pomnilnika pa po drugi strani požirata vse, s čimer si ju sposoben zaposliti. Večopravilnost, multimedija, najpožrešnejše in najzahtevnejše mobilne igre? Zakaj bi izbirali!

Da pa se kamere odrežejo kot se šika, sta tule dva utrinka z našega sprehoda:

s20

s20

Skoraj popoln

Kaj pravzaprav to pomeni? Skrajna 5G povezljivost (pa čeprav še ni v uporabi, ker infrastruktura šele nastaja), vrhunska kakovost izdelave, hitrost, ki ji ni para. Na vse skupaj je seveda prilepljena zajetna cena, dobrega jurja za osnovni model s 128GB prostora, tudi zato, ker mora nekaj tako dobrega pač biti že v osnovi več vredno. Pa verjetno zato, ker je S20+ pripravljen na domala vse, kar lahko v prihodnosti pričakujemo. Telefon, namenjen vsem, ki so čakali dostojnega naslednika svojega ostarelega S8 ali S9 in ki pričakujejo, da bodo z njim v dobrih rokah še naslednjih nekaj let.