Competo je agencija, specializirana za iskanje kadrov. Svetovalno podjetje, ki se ukvarja z iskanjem in selekcijo ter razvojem kadrov in organizacij, si je za svoj poslovni cilj zadalo zagotavljanje popolnega ujemanja med podjetji in kandidati ter v ustvarjanje odličnih zaposlitvenih izkušenj. Zaupanje naročnikov želi upravičiti z inovativnimi in po meri ustvarjenimi storitvami na področju sodobnega kadrovanja.

Izziv – dvigniti kibernetsko varnostno lestvico

V podjetju Competo so glede na naraščajoče trende kibernetskih groženj želeli dvigniti nivo lastne kibernetske obrambe. Podjetje je za varovanje svojih digitalnih virov uporabljalo tradicionalni protivirusni program, ki ga je upravljal zunanji izvajalec IT. Ker zgolj protivirusna rešitev ne predstavlja ustrezne kibernetske rešitve, je podjetje želelo v poslovanje uvesti napredno varnostno rešitev, po možnosti v obliki upravljane storitve.

Po pregledu ponudbe in ponudnikov na trgu se je podjetje Competo odločilo za uporabo varnostne rešitve Cynet 360, ki je na voljo kot storitev, poimenovana Kibernetska varnost na ključ, zagotavlja in upravlja pa jo telekomunikacijski velikan A1 Slovenija.

Rešitev – aktivno zaznavanje in blokiranje kibernetskih groženj

Medtem ko protivirusni program zgolj preverja, ali so posamezne datoteke na računalnikih in sistemih škodljive ali ne, storitev Kibernetska varnost na ključ, aktivno spremlja dogajanje v IT-okolju podjetja, tudi v pomnilniku naprav, in promet v omrežju. Rešitev Cynet 360 prav tako nudi nadzor informacijskega omrežja, spremljanje obnašanja uporabnikov, samodejno zaznavanje in zaustavitev potencialnih napadov, odpravljanje posledic varnostnih incidentov in stalen pregled nad delovanjem osebnih računalnikov, strežnikov in omrežja.

Orodje samodejno odkriva nepravilnosti pri uporabi računalnikov, kot je recimo prijavljanje ob nenavadnem času ali z nenavadnih lokacij, obenem pa bdi nad delovanjem omrežja in aktivno išče programske kode, ki se nenavadno obnašajo.

Dodatno pa dežurna ekipa varnostno-operativnega centra A1 Slovenija spremlja dogajanje in potencialne grožnje za sisteme podjetja takoj zazna. S pomočjo avtomatiziranih procesov na osnovi umetne inteligence morebitne grožnje blokira ali izolira praktično v realnem času in nato tudi odpravi oziroma izklopi okuženi računalnik, še preden pride do škode, ki bi jo občutili uporabniki oziroma podjetje.

Prednost – visok nivo varnosti in miren spanec

Napredna varnostna storitev, ki jo upravlja ekipa varnostnih strokovnjakov, strankam zagotavlja tudi manjše število napačno zaznanih varnostih dogodkov ter odkrivanje in ukrepanje v celotnem IT-okolju podjetja. Gre za res visok nivo kibernetske varnosti, tovrstne primere dobrih praks, kako zgledno zavarovati digitalno poslovanje, pa po svetu izpostavljajo tudi varnostni strokovnjaki. V podjetju Competo storitev Kibernetska varnost na ključ varuje 15 računalniških sistemov (računalnikov in strežnikov).

»Odločitev za storitev Kibernetska varnost na ključ je bila logična, saj smo tako enostavno nadgradili nivo kibernetske obrambe podjetja. Napredna rešitev zagotavlja večslojno zaščito, s čimer smo okrepili informacijsko varnost našega digitalnega okolja in hkrati prihranili čas in denar, ki sta ga prej zahtevala vzdrževanje protivirusnega programa ter odpravljanje posledic okužb in drugih varnostnih incidentov. Redno spremljanje delovanja naprav in sistemov nam omogoča, da pomanjkljivosti odpravimo še preden nastopijo težave,« je povedal Matic Vošnjak, direktor podjetja Competo, d.o.o.

Ker storitev Kibernetska varnost na ključ že vsebuje vse potrebne programske licence, je podjetje Competo prekinilo protivirusne licence pri starem dobavitelju, brezšivna integracija z obstoječim IT-okoljem pa je pozitivno vplivala tudi na delo zunanjega ponudnika, ki skrbi za vzdrževanje IT-okolja in omrežja podjetja.

»Nova varnostna rešitev nas je že takoj ob namestitvi opozorila nekatere na vrzeli v nameščeni programski opremi, ki smo jih skupaj z varnostnimi strokovnjaki A1 Slovenija takoj odpravili. Veliko nam pomenijo redna poročila, saj so za nas opomnik, da se z IT-varnostjo aktivno ukvarjamo. V primeru vprašanj so na strani ponudnika vedno na voljo strokovnjaki, ki pomagajo z razlago in predlogi rešitev. Prepričan sem, da je po zaslugi odlične kibernetske obrambe spanec vseh zaposlenih v podjetju, pa tudi naših stran in partnerjev, bolj miren, saj imamo nenazadnje opravka z veliko kadrovskimi, torej tudi osebnimi podatki,« je zaključil Vošnjak.

Prihodnost – Skrb za vzdrževanje visoke »digitalne ograje«

Podjetje Competo bo skladno s priporočili dobrih varnostnih praks svoj nivo kibernetske varnosti v prihodnje še dvignilo, in sicer z izobraževanjem zaposlenih, kako prepoznati kibernetske napade in prevare, ter periodičnimi varnostnimi pregledi.

Avtor: Miran Varga. Fotografija: Profimedia