Programska oprema, ideje in patenti, dokumenti in najrazličnejši podatki so intelektualna lastnina posameznega podjetja in njegovo najpomembnejše premoženje, ki ga velja nujno zaščititi. Tega se zavedajo tudi napadalci. Okolja IT vse pogosteje postajajo IT tarče hekerjev. Če svojega IT-okolja ne posodabljate in (za)varujete, tvegate izgubo in veliko škodo.

Digitalno oziroma elektronsko poslovanje namreč podjetja oziroma njihovo IT-okolje odpirata navzven – proti strankam, dobaviteljem in partnerjem. Elektronska izmenjava informacij, podatkov in datotek znatno pohitri poslovanje, hkrati pa ga tudi izpostavi dodatnim tveganjem – in napadalcem. Tistim, ki na podjetja in njihove podatke prežijo v temnem delu spleta.

Prav tako kot podjetja poskrbijo za fizično varnost svojega analognega sveta s postavljanjem ograj(e), zaklepanjem vrat in kontrolo pristopa, velja ustrezno poskrbeti tudi za digitalno zaščito oziroma kibernetsko varnost IT-okolja. Neredko je namreč digitalna krajina podjetij precej bolj ranljiva kot analogni svet. Pa tudi odkrivanje ranljivosti in napadalcev sta v digitalnem svetu zahtevnejša.

Kakšna je torej ustreznica varnostniku in varnostnim kameram v digitalnem? Predvsem so to rešitve za odkrivanje ranljivosti in napadov.

Dobra novica – podjetjem so na voljo tudi kot storitev in ne le kot še ena v vrsti varnostnih rešitev, ki jo je treba namestiti, upravljati in predvsem znati uporabljati. V slovenskem prostoru je ena takšnih varnostnih storitev A1 Offensity – avtomatizirana rešitev, ki samodejno identificira sisteme podjetja, povezane s spletno domeno, kot so domenski in e-poštni strežniki, datotečni strežniki in druge omrežne naprave, ter izvaja skeniranje ranljivosti omrežij in spletnih aplikacij.

Digitalni varnostnik, ki nikoli ne spi

Naloga periodičnega ali neprekinjenega skeniranja je samodejno zaznavanje potencialnih in morebitnih znanih ranljivosti na infrastrukturi ter preverjanje, kolikšen del digitalne krajine podjetja je viden in dostopen »od zunaj« (beri: preko interneta).

Že rezultat skeniranja je dovolj zgovoren, saj z njim podjetje dobi jasen pregled razpok in ranljivosti, ki jih velja čim prej zakrpati, še preden pride do odtekanja ali celo izgube podatkov. Storitev A1 Offensity, ki deluje v oblaku ponudnika, obenem analizira varnost DNS-zapisov in izvaja številna druga varnostna preverjanja.

»Z rabo A1 Offensity smo zadovoljni. Všeč nam je učinkovito poročanje s temeljitim pregledom vseh zaznanih ranljivosti, razvrščenih glede na stopnjo tveganja, skupaj s priporočili za odpravo,« je povedal Aleksander Soršak, vodja Službe za informatiko pri Lekarnah Maribor, in dodal: »Z zaznavo zunanjih ranljivosti A1 Offensity dopolnjuje ostala orodja za kibernetstko varnost, saj z odpravo zunanjih ranljivosti bistveno zmanjšamo možnost direktnega vdora v informacijski sistem s strani zunanjega napadalca.«

Zaščita intelektualne lastnine

Tudi podatki strank potrebujejo posebno zaščito. So namreč pomemben del vašega kapitala. Zakonodaja in stranke same zahtevajo, da so ti podatki še posebej zaščiteni pred krajo in zlorabo. Mar to lahko zagotovite? Zavedati se morate, da vam bodo stranke v digitalnem okolju zaupale šele takrat, ko jim boste zagotovili/dokazali, da je vaše IT-okolje in digitalno poslovanje varno.

Razbremenite IT-osebje

Za varstvo podatkov je potrebna avtomatizacija. Ne le, da varnost (še) ni prioritetna naloga IT-osebja, temveč kar se da zanesljivo delovanje IT-okolja in sistemov, marsikatero podjetje tudi nima zaposlenih varnostnih strokovnjakov, ki bi vedeli koga in kako iskati ter preprečiti napade. Število digitalnih nevarnosti in napadalcev, ki v digitalnem svetu prežijo na podjetja, je za informatike, ki naj bi predstavljali prve može kibernetske obrambe, obremenjujoče. »Ročno« iskanje ranljivosti in vsiljivcev preprosto ni učinkovito – mimogrede se napadalec ali škodljiva koda izmuzneta.

Treba si je priznati – stroji oziroma algoritmi so pri zaščiti podatkov in informacij precej boljši od ljudi. Torej naj oni skrbijo za varnost in zaščito (sploh masovnih) podatkov.

Ne verjamete? Preizkusite (učinkovitost) A1 Offensity in se prepričajte na lastne oči.

Avtor: Miran Varga.
Naslovna fotografija: Profimedia