Se vam kdaj zgodi, da želite ponovno gledati film, vendar v drugo ali tretje izgubi svoj čar? Po vseh pravilih repeticij je to popolnoma normalno. Nekako tako, kot se po nekaj letih zakona zdi, da je čarobnost izpuhtela in le še čakate, da se zgodi že pričakovani kader. A kot v zakonu in odnosih se z nekaj truda in odprto glavo lahko začini tudi že popolnoma poznana rutina!

1 - Ne le ogled filma, ampak celotna izkušnja

Če vam je film res zlezel pod kožo, si ta umetnina zasluži, da v prihodnje z njo ravnate kot z intimnim prijateljem ali prijateljico. Navsezadnje vam je zlezla pod kožo in predvidevam, da želite, da tam tudi ostane (razen, verjetno, v primeru brutalno krvavih grozljivk, če pa že, je pa to debata za kakšen drug članek). Za intimen odnos pa se seveda spodobi, da si vzamete več časa kot le skok na kavč in takojšnji šus v uvodno špico. Začnite s predigro. Kakšen pomislek ali pogovor o tem, kako ste prvič doživljali film, kateri segmenti so vam najboljši, kaj vas v zgodi najbolj prepriča. Naj se medtem po sobi vije glasba iz filma in šele ko ste dovolj razgreti, se dejansko posvetite ogledu filma.

Med filmom se osredotočite na druge vsebine kot običajno in poskusite opaziti nekaj, česar prej niste. Iskanje zgodnjih namigov na zdaj že poznani konec je učinkovita popestritev, recimo. Po zaključku filma pa ne izpustite vsega iz rok in ne odkorakajte takoj iz sobe (tudi če mehur vleče po svoje). Pustite filmski glasbi v odjavni špici, da poteši katarzo in vas zaziba v trenutek refleksije in utrjevanja razlogov, zakaj vam je ta film tako všeč. Če niste pripravljeni vložiti nekaj truda, da ogled filma postane celostna izkušnja, potem verjetno še ni pravi čas, da si film ponovno ogledate.

2 - Vse ob svojem času

Tudi najljubša torta se nam bo zagabila, če jo bomo jedli vsak dan (čeprav imam par prijateljev, ki bi znali temu oporekati). Takšna je narava stvari, s katerimi pretiravamo. Z ljudmi, hrano, glasbo in seveda filmi. Zato bodite pozorni na pogostost ogleda najljubšega filma. Sam sem recimo opazil, da svojega najljubšega filma v bistvu ne smem gledati več kot enkrat na leto. Ne glede na to, kako si v nekem trenutku želim odpotovati v Srednji svet med vilince, škrate in kralje, si rečem: ''Ne, maraton Gospodarja prstanov naj ostane rezerviran za zimo.'' Frekvenca je ključnega pomena!

Prav tako je pomembno vzdušje letnega časa in vremena. Če film povezujete s poletjem, ga glejte poleti. Pirate s Karibov je morda bolje izkusiti ob polnem soncu, s kapljico znoja na čelu in kapljico ruma v kozarcu. Harryja Potterja pa najbrž bolj prija zasukati pozimi, pod toplo odejo, z družbo na čarovnije norih prijateljev. Dober primer te prakse naj služijo božični filmi – si lahko predstavljate, da bi kakšno adventno filmsko pravljico gledali sredi julija? Dobro premislite, kdaj bi vam bila izkušnja najprijetnejša, in se je potem veselite vse leto!

3 - Nekonvencionalni sogledalci

S kom ste svoj najljubši film največkrat gledali? Sami? Morda s partnerjem? S prijatelji? Ljudje, s katerimi ste obdani ob gledanju filma, močno vplivajo na celotno izkušnjo. Če imate prijatelja, ki ob gledanju filma ne neha govoriti o košarki, ali pa prijateljico, ki po prvih desetih minutah zaspi, je verjetno čas, da si poiščete nove sogledalce. Prav tako je smotrno, če film gledate z enako izkušenimi in zagretimi sogledalci, ker ni nič bolj tečno kot na pol zainteresiranemu sogledalcu ves čas razlagati spregledane detajle. Debate, opazke in navdušenje bodo polnejši, če ste vsi pred zaslonom na isti frekvenci!

4 - Z zaslona v dnevno sobo

Če vam je svet iz filma še posebej privlačen, si ga morebiti lahko pričarate kar v dnevni sobi. Tematski žuri so vedno nepozabna izkušnja. Se obeta ponovni ogled že omenjenih Piratov s Karibov? Oblecite se v pirate, čez dan prepevajte mornarske pesmi oz. 'shantyje', in če ste tako premožni, da Johnnyja Deppa poznate tudi osebno, si film predvajajte kar na jadrnici!

Morda so vaše preferenčne filmske zgodbe bolj kriminalistične narave in bi si radi ponovno ogledali film Sedem? Potem se lahko s sogledalci odenete v dolge, tipično detektivske plašče in po sobi skrijte lističe z ugankami, za popolno podoživetje filmskega vrhunca pa naj sredi sobe stoji preprosta kartonasta škatla. Kaj je v njej? Preverite, ko v filmu preveri Brad Pitt. Če sledite tem navodilom in pustite sram pred vrati, bo film med vami resnično zaživel.

5 - Stimulirajte vse čute

Se vam je že kdaj zgodilo, da v filmu gledate glavno junakinjo, kako se odžeja z barvitim koktajlom, in si mislite: ''Oh, kako bi tole prijalo''? Ali pa gledate, kako se gigantski Viking baše z ogromnim kosom puranjega mesa, vi pa glodate neke suhoparne lešnike? Ker film že poznate, dobro veste, kaj bodo v filmu jedli in pili. Zakaj ne bi potem najbolj slastnega prizora v filmu tudi okušali, vonjali in čutili? Podobno kot prejšnji nasvet: Ne bojte se ogleda obarvati s tematiko filma!

Ob ponovnih ogledih Harryja Potterja se recimo vedno prileže prijeten vonj maslenega piva, tisti njihov znani butterbeer. Za ponovni ogled filma Warcraft pa se ponujajo kar celotne kuharice z recepti, ki vam bodo vonjave in okuse fantazijskega sveta pripeljale naravnost na domačo mizico. Sam si Aquamana niti ne predstavljam brez močnega vonja po morju in ribah (kar morda resda ni najprijetnejši pridih za v dnevno sobo, a suši ustrezno zapolni to domišljijsko vrzel). In le kdo bi si drznil gledati katerikoli film Jamesa Bonda brez podpisnega koktajla, kot ga pije samo legendarni vohun: ''Vodka martini. Shaken, not stirred.''.

Če se boste opogumili in se držali vsaj treh od nasvetov, vam obljubim, da se bo čarobnost filma vrnila v trenutku. Ne boste le gledali filma, doživeli ga boste!

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFiji via GIPHY