Naj se rola

Tako so poimenovali nov in že zelo opevan festival, ki se bo med 13. in 15. junijem odvijal v dvorani Kinodvora. Premierno se bo zvrstilo kar 10 dokumentarcev in en igrani film. Da gre za pravo poslastico, ob kateri se bomo oslinili vsi ljubitelji pop kulture, pričajo že naslovi vizualnih vsebin, ki se bodo ponujale. Med obvezne oglede brez dvoma uvrščamo Studio 54 – zgodbo o kultnem in kontroverznem newyorškem klubu, kjer so se seks, droge, rokenrol in zvezdniki mešali tako intenzivno, da so v kleti imeli kar žimnice – ter Šov mora biti: legendarni organizatorji rock koncertov. Skorajda obligatorna prisotnost pa se bo zgodila še na projekciji filma Svoboda in rock, kjer si bomo utrdili znanje o družbeno-političnih vplivih rokenrola na drugi strani železne zavese.

Ali pa intenzivno čustvena zgodba z naslovom Kriči, Sarajevo! Glasbeni dokumentarec o decemberski noči leta 1994, ko je pred osuple obiskovalce sarajevskega kulturnega doma stopil Bruce Dickinson, prvi glas legendarnih Iron Maiden in za vsaj nekaj trenutkov omogočil, da so ljudje pozabili na vojno. in verjeli, da je normalno življenje mogoče. V sklopu festivala bo dokumentarec na ogled 13. junija ob 21:30 na Kinodvorišču.

Zlata leta glasbenih dokumentarcev

Najbolj referenčna glasbena revija na svetu The Rolling Stone je že pred pol leta ugotovila, da smo uporabniki glasbe dobili nov oddelek v proizvodnji pop kulture, po katerem se lahko zaradi hitrega vzpona tehnologije po mili volji pasemo v nedogled. Danes namreč že vsak zvezdnik s pametnim telefonom dokumentira vse: od svojega dremeža do dolgočasnih sprehodov. To pa avtomatično pomeni, da v inflaciji filmčkov, posnetih s pametnimi telefoni, toliko bolj zastrižemo z ušesi, ko kakšen entuziastičen montažer iz arhiva potegne stare posnetke kulturnega fenomena, kot je recimo že omenjeni brooklynski Studio 54. 

Naj vas premami napovednik famoznega dokumentarca o divjem klubu, ki si ga boste v sklopu festivala Na se rola lahko ogledali 14. junija ob 21:30 v Kinodvoru:

Po drugi strani sicer vemo, da se kulti rojevajo tudi zdaj, sredi poplave digitaliziranih všečkov in filmčkov o sebi. Vsak milenijec, ki se vsaj malo vidi v svetu šovbiznisa, svojo pot dokumentira tako, kot da bo nekoč znan (uspešen primer je na primer film Matangi/Maya/M.I.A.) Torej, še preden se mu, če sploh, zgodi tistih warholovskih 15 minut slave.

Brez žura ne bo šlo

Če si boste na festivalu Naj se rola v petek z nami zaporedno ogledali dva klubsko orientirana dokumentarca, gremo stavit, da vas bodo elektronski ritmi iz odlično režiranega French Waves naravnost izstrelili na open-air party. Boljšo uverturo v petkovo rajanje si težko zamislimo, zato držimo pesti, da bomo lahko plesali pod zvezdami. Zna biti, saj bo Kinodvorišče pod toplim junijskim nebom ponujalo svojo akustiko kar trem didžejem, ki jih poznamo pod imeni Nati Katchi, Udo Brenner in DJ Monday. Obeta se res kakovosten petkov večer, z glasbo v zraku in na platnu.