Ta naš tihi dogovor s filmsko umetnostjo, ko dovolimo neverjetnemu, da je za trenutek verjetno, je nujen tako v pripovedih o zmajih in orkih, kot tudi v prijateljskih dramah, ki se zapletejo in razpletejo v manj kot 90 minutah. Ne glede na to, koliko truda filmski ustvarjalci vložijo, se tu in tam na zaslonih vseeno pojavijo trenutki, ki v trenutku razbijejo pretvarjanje o resničnosti tega, kar vidimo na zaslonu. 

1. Adijo, logika

Ko liki naredijo nekaj neverjetno neumnega, kar je skregano z vsako logiko in občasno celo z njihovo osebnostjo. (Tu gledam tebe Daenerys, ko si poslala skoraj vse Dothrake, da jurišajo v zagotovo smrt, in Jon, da si zaklenil otroke in upokojence v grobnico, medtem ko prihaja stvor, ki lahko dviguje mrtve.)

2. Takšna sem se zbudila!

Ko se liki zbudijo z vrhunsko stilizirano pričesko ali pa s popolno senčenimi očmi, nedotaknjeno šminko in optimalno razporejenim pudrom. V resnici ne gre nobena ženska v posteljo s polnim make upom, razen če je prejšnji večer sama spila poldrugo steklenico ruma na prazen želodec. A v tem primeru ji tudi šminka najbrž več ne pomaga …

3. Samo en požirek

Ko smo že pri pijači – ali ni nadležno, kadar si v filmu lik naroči ZELO drago pijačo, spije en otroški požirek, potem pa pozabi, da ima pred seboj najbrž najdražjo letino na kontinentu? Ljubitelji dobrih kapljic se zdrznejo vsakič, ko je kakšno hudo vino le cenen rekvizit.

4. En, dva, tri, dekodirano

Če si, tako kot večina planeta, lastite tipkovnico, verjetno veste, da poskusi vdora v zaščitene sisteme (ali profile bivših) niso videti tako, da uporabnik manično udriha po naključnih tipkah na računalniku, dokler se na zaslonu ne izpiše 'Vstop dovoljen'.

5. Kdo vozi?

Vozniki dobro vemo, da je med vožnjo težko že samo za sekundo pogledati vstran, ne da bi se potem avto znašel čez črto ali pa na robniku. V filmih in serijah pa lahko junaki med vožnjo klepetajo iz oči v oči s sovoznikom, strmijo v zasledovalce in morebiti še teatralno odgestikulirajo kakšno nenadno odkritje..

6. Več kot super

Superjunaki so res super. Ampak pri njih ves čas obstaja dilema, kdo je najbolj super? Včasih se zdi, da tega ne vedo niti ustvarjalci. Na primer, ko Thanos popolnoma oklesti mogočnega Hulka, Stotnik Amerika brez večjih težav zaustavi njegovo pest? Lepo prosim – resda je Steve Rogers konkretno ojačan, a praviloma po udarcu vijoličastega velikana ne bi smel niti ostati v isti poštni številki.

7. Film ali oglas?

Bond. James Bond. Po napornem dnevu vohunjenja poslušam glasbo na stiliziranim Beats by Dre zvočniku in všečkam ruske mačke na Vaio prenosniku. Tako se je recimo Jurski svet gledal kot oglas za Mercedes, v Transformerjih se eden od robotov spremni kar v avtomat za Oreo piškote, komedija Pripravnika (The Internship) pa se kar v celoti odvija na Google kampusu. In včasih lahko še kako zmoti, ko se produkti invazivno in brez sramu na veliko oglašujejo znotraj filmskih zgodb.

Naslovna fotografija: Profimedia. Animirani GIFi via GIPHY.