Moramo priznati, da nam je ta partikularni resničnostni šov sicer malce ušel mimo radarja, zato nismo najbolj na tekočem z vsemi trači, ki se pletejo okoli aktualnega sanjskega moškega naših sosedov in njegove finalne izbranke Hane Rodić, smo pa se podučili, da je prejšnji hrvaški lepotec Mijo Matić na koncu izbral Slovenko – Nušo Rojs. Ki je menda pevka.

Nuša in Mijo sta skupaj ostala dva meseca, potem je on odšel, ona pa začela peti bolj žalostne pesmi. Na Pop TV bomo zagotovo poskusili ujeti naslednjo sezono tega čarobnega romantičnega spektakla, medtem pa bomo zelo podrobno pogledali tudi Netflixov najnovejši romantični eksperiment Ljubezen je slepa (Love is Blind). Ob podrobnejši analizi smo namreč ugotovili, da nas lahko tile šovi tudi nekaj naučijo.

Predlekcija iz napovednika - vsaka ženska išče sanjskega moškega. Hm?

Lekcija 1: Uči se na napakah drugih

Gledati relativno resnične situacije začetkov tvorjenja romantičnih navezav med enim moškim in postrojem zakonskega življenja lačnih žensk je v prvi vrsti privlačno zato, da vidimo, kaj ena in druga stran v tej zmešnjavi naredi narobe, da potem ljubezenski potencial izpuhti.

Gledamo torej napake drugih v upanju, da jih potem ne bi delali tudi sami. A ker je konstrukt same oddaje izdelan v obliki krvoločnega prerivanja žensk za pozornost enega samega moškega, se te napake (bodisi kot vedenjske deviacije ali pa preprosto slabe odločitve pod vplivom okoliščin) potem manifestirajo v slabih, neprijetnih, neumnih ali celo agresivnih dejanjih, zavitih v umetelno tančico romantike.

Se pa istočasno lahko naučimo tudi to, da stvari, ki bi jih sami morda sklepali za napake, to morda niti niso. Recimo – če poznaš kakšno pesem o gasilcih in jo zapoješ dejanskemu gasilcu, mu lahko s tem osvojiš srce. Mi smo namreč predvidevali ravno obratno.

Lekcija 2: Za nikogar se ni vredno boriti prek meja integritete

Ljubezen naj ne bi bilo tekmovanje. Na koncu verjetno nočemo imeti ob sebi simpatije, katere srce smo osvojili zato, ker smo njenega drugega potencialnega favorita premagali v hitrostnem sekanju drv.

Če pa se slučajno znajdete v situaciji, ko se s šopkom drugim kandidatov borite za pozornost in ljubezen neke osebe, zna biti, da boste na koncu odkrili, da ta oseba mogoče sploh ni pripravljena na nekaj resnega.

Gospodin Savrseni
Ima kdo zapiske, kako biti sanjski moški?

Lekcija 3: Ljubezenske kemije ni mogoče ustvariti na silo

Privlačnost je ali pa je ni, in verjetno se ne bo kar nenadoma zgodila. In  tega se ne da prav dolgo hliniti niti v ljubezenskih resničnostnih šovih. Ker ne glede na to, kako spretno se suka scenarij šova, na koncu lahko dve osebi igrata namišljeno romantiko samo nekaj časa, preden se pokaže dejansko stanje. Ljubezenske kemije se ne da izsiliti. Zato kar nehajte čakati na tisto Instagram lepotico, da se že končno odzove na vaš salvo zasebnih sporočil.

Lekcija 4: Dramatiziranje lahko vodi v pogubo

Resničnostni šovi obožujejo dramo, ker drama pritegne gledalce in je dober material za obrekovanje na kavah. Ampak televizijska drama se strašansko slabo prevaja v resničnost. Ker v pravih odnosih hočemo dramo držati na minimumu. Pretirana teatralnost in dramatiziranje sta odlična pot do samskega življenja.

Lekcija 5: Ostati je treba zvest sebi

Ključna napaka, ki jo zaznamo pri tekmovalcih in tekmovalkah v vseh ljubezenskih šovih, je v bistvu napaka, ki jo počnemo tudi v resničnem življenju. V upanju, da bomo navdušili osebo, ki nam je všeč, se trudimo biti takšni, kot mislimo, da bi bili tej osebi najbolj všeč. Pri čemer radostno zanikamo marsikatero svojo ključno karakteristiko. In po potrebi tudi marsikatero načelo. Slaba odskočna deska za trajnostni razvoj romantike.

Lekcija 6: Privlačnost še ni ljubezen

Če sta si dve osebi všeč, še ne pomeni, da sta si usojena za vselej. Privlačnost in poželenje lahko vodita do zabavnih uric v dvoje, ne zagotavljata pa trajnostne predanosti in obljube za zlato poroko. Ljubezenski resničnostni šovi to še kako dobro potrdijo – on in ona se zagledata, ona prejme zmagovalno vrtnico, potem pa nekaj tednov pozneje, ko filmski make up in skrbno začrtani scenariji odpadejo, ugotovita, da sta v bistvu totalno neskladna. Resna zveza mora biti zgrajena na nekoliko trših temeljih, kot le: 'ima tako lepe oči'.