#1 Bella in Edward

Film: Somrak (Twilight)

Vampirji so menda večni, če se le izogibajo sončnim žarkom, česnu, ošiljenim lesenim kolom in priložnostnemu obglavljanju. Del tega drži tudi za manekenske vampirje v trilogiji Somrak, kjer sledimo zgodbi Edwarda in Belle. Bella je najstnica. Najstniki pa, v nasprotju z vampirji, niso večni. (In, OMG, hvala bogu.)

Twilight
"Čakaj ... kako si mojemu pradedku dolžan 6 šilingov?"

V zgodbi izvemo, da je Bella stara 17 let. Edward, naš večni vampir in Bellina primarna simpatija, pa je v bistvu star 108 let. Tudi če spregledamo to divjo razliko v letih, se nam še vedno poraja kup vprašanj. Zakaj Edward še vedno hodi v srednjo šolo? Zakaj se pri svojih izkušnjah in starosti podi za mladoletnicami? Da ne bi kdo posumil, zakaj se Edward nikoli ne stara in nikoli ne izdela drugega letnika, se Edward z družino ves čas seli. Ves čas menja šole. In verjetno ves čas hodi na zmenke z najstnicami. Je res to najboljši način, kako preživeti večnost?

#2 Osel in zmaj

Film: Shrek 2

Okej. Okej. Saj razumemo – duhovita animirana zgodba, pravljica za otroke, fantazijski liki, vse je mogoče. Ampak – je res vse mogoče? Ogenj bruhajoča zmajčica spozna osla in se zaljubita. Prvi problem? Ona je približno 11-krat večja. Zavijemo z očmi in gremo naprej. Potem pa nam v drugem Shreku pokažejo, da sta nekako zaplodila male zmajevsko-oslovske potomce.

Shrek
"Saj nisi pozabil mleka, kajne!?"

Oprostite … kako? Ne verjamemo, da obstaja slikanica, ki bi nam lahko razložila, kako se to lahko zgodi. Bolj se poglabljamo v morebitne anatomske kompatibilnosti za dosego takšnega rezultata, bolj se naši možgani vrtijo v prazno. Prepustimo tole čarovniji in gremo naprej.

#3 Luke in Leia

Film: Vojne zvezd (Star Wars)

Romanca, zapisana v filmsko zgodovino. Presega galaksije in – očitno – tabuje. Ljubezen odkrijeta ob poljubu v epizodi Imperij vrača udarec (The Empire Strikes Back) in na prvi pogled se zdi, da le spremljamo še eno popolnoma smiselno filmsko romanco. Potem pa v naslednji epizodi Jedijeva vrnitev (The Return of the Jedi) veliki Obi-Wan Kenobi razkrije, da sta v bistvu dvojčka, brat in sestra. Resno, model, nisi mogel ziniti, preden to postane najbolj odmeven incest v znanih galaksijah?

Star Wars
"A tvoj očka je tudi imel smešno čelado?"

#4 Joe Black in Susan Parrish

Film: Ko pride Joe Black (Meet Joe Black)

Oh, samo prijetna romantična drama iz leta 1998, kajne? Zimzeleno čedni Brad Pitt kot Joe Black in ognjevita britanska lepotica Claire Forlani kot Susan Parrish, ujeta v znameniti poljub, ki so ga uporabili kar na oglasnih plakatih. Aja, ena opomba: Joe Black je Smrt. Smrt, ki jo pooseblja Brad Pitt? Imamo nadvse mešane občutke.

Joe Black
"Joe ... katera je ta kolonjska voda z vonjem po cipresah?"

#5 Deckard in Rachael

Film: Blade Runner

Ko postajamo vse bolj obsedeni s tehnološkimi igračkami, lahko to legendarno znanstvenofantastično epopejo v bistvu gledamo kot dramatizacijo naše prihodnosti. Titularni heroj Deckard (Harrison Ford) je na lovu za androidi, ki so videti kot popolnoma vsakdanji ljudje, in Rachael je njegova tarča. V katero se, seveda, zaljubi – ker je, v nasprotju z androidi v drugih zgodbah, pač videti bolj kot seksi bejba in manj kot mikrovalovna pečica. Nenavadna romanca, ki pa v Deckardu sproži globlja vprašanja o kontekstu človeškega in človeštva. Je Rachael le to, kar bosta Alexa in Siri v prihodnosti? Je to … res slabo?

Blade Runner
"Oh, želim si te!" - "001-0001000100-110"

#6 Ann Darrow in King Kong

Film: King Kong

Ann Darrow se v gigantskega King Konga zaljublja že od prve iteracije leta 1933, nazadnje pa leta 2005, ko je to sicer izredno simbolično filmsko zgodbo posodobil Peter Jackson. Vemo sicer, da gre tu za umetniško uprizoritev problema rasizma in medrasnih razmerij, a morate priznati, da je ta simbolika segla daleč onkraj povprečnega domišljijskega dometa. K sreči nismo dobili nadaljevanja, v katerem bi temu srečnemu paru dodali še kakšne potomce.

King Kong
"Moja! Menjam za šop banan."

#7 Chucky in Tiffany

Film: The Bride of Chucky

Kaj narediš, če je tvoja zlobna duša ujeta v morilsko lutko s previsokim čelom in vdrtimi očmi? Jasno, najdeš si nevesto iz iste linije plastičnih igrač. Tako morilski Chucky dobi svojo izbranko Tiffany in že tako bizarna grozljivka dobi še bizarno romantično plat. Čestitamo avtorjem filma, jim je uspelo na novo definirati nelagodnost.

Bride of Chucky
Esencialni sestavini za kakovostno nočno moro

#8 Edward in Kim Boggs

Film: Edvard Škarjeroki (Edward Scissorhands)

Vsako dekle bi bilo navdušeno, če bi njen izbranec bil tudi priložnostni frizer, a spojina mlade Kim z umetno ustvarjenim fantom z ostrimi rezili namesto prstov na rokah se je zdela kot težko razumljiva navezanost na vrtni pripomoček. A kaj, ko ima ta vrtni pripomoček žalosten obraz še mladega Johnnyja Deppa, da se mu Kim ni mogla upreti.

Edward
"Oh, Edvard, ti si moj najljubši frizer pomišljaj vrtnar."

#9 Edward in Vivian

Film: Čedno dekle (Pretty Woman)

Na koncu postaneta čisto pravi par – bivša prostitutka in bogati poslovnež. Kako filmsko, kajne? Kako sanjsko! On je videl preko njenih slabih odločitev (in manir), ona pa mu je pustila, da je videl preko njenih slabih odločitev (in manir). Ampak – kaj točno imata skupnega? Aha, denar! On ga ima, njej pa diši. Do točke, ko postaneta par, je on njej že plačal za seks, hrano in cunje, od tu naprej ju potem združuje samo še to, da imata oba zelo rada drage stvari. In on ima dovolj denarja, da jih očitno lahko kupuje za oba. Vrhunski temelj za uspešno in dolgotrajno razmerje.

Pretty Woman
"Mi kupiš še osebnost?"

Fotografije: Profimedia