Izobraževalna doživetja Spletne brihte - varnost na spletu za otroke

A1 Slovenija v sodelovanju z zavodom Varni internet slovenskim osnovnošolcem ponuja brezplačna izobraževalna doživetja o skritih pasteh spleta, imenovana Spletne brihte.
 
Projekt bo učence od 4. razreda naprej opremil s potrebnimi veščinami, kakšna je varna raba interneta ter jim dal ustrezna znanja in samozavest, da bodo pripravljeni za življenje na spletu.
Udeleženci v programu spoznajo temeljna znanja in spretnosti, ki jih potrebujejo za učinkovito, varno in odgovorno rabo digitalnih medijev in tehnologije, še preden lahko vstopijo v digitalni svet, kot aktivni ustvarjalci vsebin ali razvijalci tehnologije.

Projekt Spletne brihte z A1 poganja zavod Varni internet.
 

Učenci od 7. do vključno 9. razreda

Mladostniki so vse bolj izpostavljeni različnim spletnim neprijetnostim, predvsem na družbenih omrežjih. Delavnica za varnost na spletu jih spodbudi h kritičnemu razmisleku o vrstah digitalnih sledeh, ki jih puščajo za sabo na družbenih omrežjih.

Učenci od 4. do vključno 6. razreda

Pomembno je, da se tudi najmlajši zavedajo, kaj o sebi smemo in česa ne smemo razkriti drugim uporabnikom spleta. Na delavnici spoznajo, kako preživeti varno na spletu ter kako prepoznati spletno nasilje in se nanj odzvati.

Naslov obvestila

Vaše mnenje o obravnavani temi in izobraževalnem doživetju, ki se ga je udeležil vaš otrok, je izjemno uporabno pri pripravi in izvedbi programov v prihodnje.
Prosimo vas, da si vzamete nekaj dragocenega časa in nam ga zaupate na Spletne brihte – vprašalnik za starše.

Mednarodna raziskava Digitalno življenje otrok v času korone

Vsebina izobraževanj Spletne brihte je zasnovana na podlagi ugotovitev mednarodne raziskave Digitalno življenje otrok v času korone (Kids' Digital Lives in Covid-19 Times), mednarodnega raziskovalnega projekta, katerega namen je bil proučiti spremembe otrokovega digitalnega udejstvovanja v času epidemije covida-19, s posebnim poudarkom na varnosti na spletu za otroke in njihovem blagostanju.

Raziskava je potekala po okriljem Evropske komisije (JRC – Skupni raziskovalni center) v sodelovanju s 26 raziskovalnimi centri v enajstih evropskih državah in UNICEF-om. V Sloveniji je bilo v raziskavo vključenih 507 otrok in njihovih staršev. Študijo v Sloveniji so financirali JRC, Center za metodologijo in informatiko na Fakulteti za družbene vede, Univerza v Ljubljani in A1 Slovenija.

Nasveti

Uporaba zapletenih gesel­

Vsako geslo naj vsebuje najmanj 8 znakov, uporabi velike in male črke, številke in vsaj enega od ostalih znakov na tipkovnici (npr. !, #, %, &,*,..). Lahko si pomagaš s stavkom, ki si ga boš lahko zapomnil, in ga z uporabo začetnic spremeniš v geslo, na primer stavek »Moj kuža Piki ima 4 tačke in 2 ušesi!« postane geslo MkPi4t&2u!. Gesla ne zaupaj nikomur!

Ne verjemi vsemu na spletu!

Včasih ne verjamemo niti svojim prijateljem in družini, kaj šele mimoidočemu neznancu na ulici. Zakaj bi torej verjeli stvarem, ki jih preberemo na spletu ali jih izvemo od neznanca, ki ga nikoli nismo videli v živo? Informacije, ki se širijo po spletu, so morda izmišljene ali nepreverjene. Ne verjemi vsemu na spletu in nikomur popolnoma ne zaupaj.

Unfollowaj spletno nasilje!

Spletno nasilje si ne zasluži lajkov in followanja, ampak blokiranje, unfollow in prijavo neprimerne vsebine. Ne sodeluj pri spletnem nasilju, pomagaj tistim, ki jih nadlegujejo, in spregovori o nadlegovanju, ki ga opaziš. Varuj sebe in ne ogrožaj drugih.

DELETE gumb na spletu ne obstaja.

Enkrat na spletu, vedno na spletu! Čeprav lahko sliko ali komentar izbrišeš, bo sled za vedno ostala na spletu, zato je bolje, da ne objavljamo tistega, za kar ne želimo, da bi kdaj v prihodnosti videli in vedeli vsi.

Na spletu ne objavljaj svoje telefonske številke (in drugih podatkov)!

Na družbenih omrežjih in spletu ne deli svoje Telefonske številke, polnega Imena, domačega Naslova, Načrtov, kam se odpravljaš, in Gesla. Ko si v dvomih, naj ti v ušesih odzvanja TINNG, TINNG, TINNG.

Zmerno na splet, dr'gač' zna glava bolet.

Ko ti zmanjka časa za življenje in druženje v živo, ker komaj čakaš, da vstopiš v svet družbenih omrežij, računalniških iger in drugih spletnih zapeljivosti, je to zanka, da te je splet preveč omrežil. Pretirana uporaba spleta ima lahko tudi telesne posledice, kot so glavoboli, boleče zapestje, nihanje telesne teže in podobno. Takrat se odklopi od spleta, načrtuj druženje s prijatelji, rekreacijo, čas za glasbo in za vse drugo, kar te veseli.

Spletne prevare. Če je prelepo, da bi bilo res, potem verjetno ni res.

Ljudje več let vplačujejo loto listke in še nikoli niso zadeli glavne nagrade, kolikšna misliš, da je možnost, da si milijone zadel prav ti, ki se sploh nisi prijavil na noben nagradni natečaj? Nihče ni tak srečnež, zato ne odpiraj sporočil, ki od tebe zahtevajo osebne podatke za nakazilo, te prosijo za denarno pomoč, ali ti pošiljajo novice, ki jih »preprosto moraš videti«.

Varno spletno nakupovanje

Spletno nakupovanje je super alternativa fizičnemu, a se sanjski nakup lahko hitro spremeni v nočno moro. Pred spletnim nakupom preveri forume in odzive ostalih kupcev, izkušnje prijateljev, poglej, za kakšno podjetje gre, kdo upravlja spletno trgovino, njegov naslov in ostale kontaktne podatke. Nakupuj samo pri uveljavljenih ponudnikih oziroma na spletnih straneh, za katere veš, da so varne, kot je naša Nakupovalnica.

Poskrbi za svoj dober izgled tudi na spletu! 

Z vsako objavo na spletu izgubiš nekaj svoje zasebnosti in dopolniš svoj spletni ugled. Nekaj razkrijemo na TikToku, nekaj na Instagramu in nekaj na Facebooku – drobne informacije, ki sestavijo celotno spletno podobo. Naj ti nor petkov večer ne pokvari možnosti za tvojo sanjsko službo.

Seksting. Prihrani intimo za v živo.

Pošiljanje golih ali razgaljenih fotografij, posnetkov in seksualnih sporočil prek spleta ali mobilnih naprav je lahko zelo nevarno, saj ko vsebino enkrat pošlješ, popolnoma izgubiš nadzor nad njo – prejemnik jo lahko objavi javno, pošlje prijateljem ali te z njo izsiljuje. Pred vsako vsebino, ki jo pošlješ, se vprašaj, ali bi želel, da jo vidijo tudi tvoji prijatelji, starši, učitelji, bodoči delodajalci in neznanci. 

Kviz Spletne brihte