A1 Protekt

Do spleta večinoma dostopamo z mobilnih naprav, zato so te izjemno izpostavljene najrazličnejšim kibernetskim napadom, ki lahko vplivajo na delovanje naprave ali pa z nje pridobijo vaše osebne in druge podatke

Uporabniki si sami redko kdaj vzamemo čas, da bi poskrbeli za spletno varnost naših naprav ter podatkov na teh, zato smo razvili storitvi A1 Protekt.

Brezplačni preizkus storitve A1 Protekt

Storitev A1 Protekt lahko brezplačno preizkusite za 1 mesec. Cena storitve po izteku brezplačnega preizkusa znaša 1,99 eur/mesec.

Z vklopom brezplačnega mesečnega preizkusa se strinjate s Posebnimi pogoji uporabe storitve A1 Protekt.

Varno brskanje

Uporabnika opozori, ko skuša obiskati nevarno spletno stran. Prepozna škodljivo spletno povezavo, ki:
 

 • se predstavlja kot lažna spletna trgovina ali lažna banka,
 • vsebuje virus ali drugo zlonamerno programsko opremo.

Tako prepreči, da bi tretja oseba pridobila podatke uporabnika, ki so shranjeni na mobilnem aparatu, ter zaščiti mobilno napravo.

Vklop opcije v aplikaciji Moj A1, s klicem ali na prodajnem mestu

Opcijo sami vklopite na portalu ali v aplikaciji Moj A1. Lahko pa to namesto vas stori prodajni svetovalec na kateremkoli prodajnem mestu A1 ali svetovalec, ki ga pokličete na 040 40 40 40.

Vemo, da je vsako podjetje edinstveno, ima svoje potrebe in posebnosti.

Zato ponudbo prilagodimo vsakemu uporabniku posebej. Pošljite povpraševanje ali nas zgolj kontaktirajte z vprašanjem.

Kako vklopite storitev A1 Protekt?

1. V aplikaciji Moj A1:

Tu sta na voljo sta 2 možnosti aktivacije:

 1. Odprite zavihek »Hitri pregled« in pod »Storitve in naprave« izberite možnost »Varnost na spletu«.

 2. Pritisk na tipko »Več«  odpre opis produkta. A1 Protekt aktivirate tako, da označite kvadratek pred izpisano številko in izberete »Potrdi«.

 3. V kolikor je na računu več številk, se nosilcu prikaže njegova lastna številka in vse podrejene številke. Aktivacija A1 Protekt za podrejene številke je enaka kot aktivacija A1 Protekt za lastno številko. 

 4. Na svoji številki lahko aktivirate VPN: pri telefonski številki izberite »Nastavitve« in VPN aktivirajte z drsnikom.

 5. Na podrejenih številkah lahko uredite tudi tri različne blokade. 

2. Prek klicnega centra ali na prodajnem mestu A1

Pokličite 040 40 40 40 ali obiščite najbližje prodajno mesto A1, kjer vam bodo storitev aktivirali prijazni A1 svetovalci.
 • Pogoji storitve A1 Protekt

 • Kako izklopiti storitev A1 Protekt?

  Prek SMS
  Za preklic aktivacije pošljite z besedo »A1 PROTEKT STOP« na 4040.

  Prek aplikacije Moj A1
  Prijavite se v Moj A1. V meniju opcij storitev enostavno deaktivirate.

  S pomočjo A1 svetovalcev
  Deaktivacijo storitve lahko uredite tudi s klicem na 040 40 40 40 ali na kateremkoli prodajnem mestu A1. 
 • O varnosti telefona

  Četudi se o varnosti na spletu dandanes govori vse več, redko pomislimo na to, da se zlonamerna programska oprema ali virus na telefonu lahko pojavita enako hitro in zlahka kot na prenosnem računalniku. En sam obisk nepreverjenega spletnega mesta ali prenos igre z nevarne spletne strani je dovolj, da zaradi okužbe izgubimo vse podatke, ki jih hranimo na telefonu, ali pa okužbe sploh ne zaznamo, program pa deluje v ozadju in prestreže pomembne podatke, kot so uporabniška imena in gesla, klici, sporočila itd.

  Brezplačne aplikacije in igre – virus na telefonu gratis
  Pametne telefone in tablične računalnike pogosto uporabljamo zadelo, ki smo ga prej opravljali na računalnikih, npr. za prebiranje elektronske pošte, plačevanje računov prek spletne banke, klepetanje na družbenih omrežjih, igranje igric, prebiranje novic. Za vse to uporabljamo različne aplikacije, ki jih lahko kupimo ali brezplačno naložimo. Z namestitvijo aplikacije z nepreverjenega vira ali dvomljive spletne strani pa poleg zabavne vsebine na svoj telefon lahko naložimo tudi škodljivo programsko opremo.

  Od finančnih prevar do kraje osebnih podatkov

  • Ob obisku tveganega spletnega mesta na uporabnike pametnih telefonov in tabličnih računalnikov pretijo številne nevarnosti, ki lahko škodujejo naši pametni napravi, to so: Zlonamerna programska oprema (angl. malware), ki jo lahko na telefon prenesemo prek spletnega brskalnika ob obisku okužene spletne strani. Uporabljajo jo predvsem za krajo identitete in drugih občutljivih podatkov in datotek na telefonu.
  • Vohunska programska oprema (angl. spyware), ki brez naše vednosti nadzira vse spletne dejavnosti okužene naprave, naj gre za telefon ali tablični računalnik. S funkcijo sledenja zbira razne statistične podatke uporabnika, od seznama obiskanih spletnih mest do elektronskih naslovov iz seznama stikov, ter le-te pod pretvezo izboljšanja uporabniške izkušnje pogosto zlorabi.
  • Spletni črv (angl. worm) je tak tip zlonamerne programske opreme, ki se lahko razmnožuje sam ter se brez vednosti uporabnika uporablja za iskanje in napadanje drugih nezaščitenih in ranljivih naprav. Hitro in zlahka se širi prek elektronskih naslovov na uporabnikovem seznamu stikov ali znotraj varnostno pomanjkljivega omrežja, lastniku pametne naprave pa povzroča vrsto neprijetnosti: od izbrisa datotek, zmanjšanja učinkovitosti delovanja sistema do deaktivacije programov.
  • Lažno predstavljanje (angl. phishing) je pogost način pridobivanja občutljivih osebnih podatkov, ki temelji na zavajanju uporabnikov ob pomoči lažnega predstavljanja. Napadalec se navadno predstavlja kot pomembna in uveljavljena institucija, podjetje ali posameznik ter pod pretvezo lažne identitete, sklicujoč se na nujnost, prepriča uporabnika, da mu posreduje občutljive osebne podatke, npr. številke kreditnih kartic ter gesla ali podatke o drugih računih. Te prevare uporabniki navadno prejmejo v obliki neželene elektronske pošte ali pa se pojavijo v obliki pojavnih oken.
  • Bot (angl. Botnet) je take vrste zlonameren program, ki ga napadalci uporabljajo za povezavo svojega strežnika z opremo napadenega uporabnika. Ob okužbi z njim lahko napadalec nadzoruje omrežja računalniških ali drugih pametnih naprav, ga uporablja za napadanje drugih ter na tak način opravlja avtomatizirana opravila brez vaše vednosti – od pošiljanja neželene pošte in virusov do kraje osebnih in zaupnih podatkov.
 • Kako prepoznamo ali je naš aparat okužen?

  Veliko večino virusov je težko odkriti in njihovo delovanje sprva zlahka spregledamo. Znaki okužbe so lahko: nenadno zmanjšanje trajanja baterije, slabša zmogljivost, večja količina prenesenih podatkov ali kakršnokoli neobičajno delovanje telefona ali očitnejše pojavljanje napak, kot so denimo nenehna pojavljanja reklamnih oken, prekinjanje klicev in moteno delovanje aplikacij. Vse pogostejša grožnja tako računalnikov kot pametnih naprav so tudi virusni programi, namenjeni kraji osebnih podatkov. Tak virus na telefonu bo spretno zaklenil vse vaše podatke – od fotografij do podatkov v imeniku – in v zameno zahteval odkupnino.

  Kvalitetna zaščita pred virusi in drugimi zlonamernimi programi
  Danes so uporabnikom na voljo različne možnosti, s katerimi lahko poskrbijo za varnost svojega pametnega telefona. Ena od teh je tudi A1 Protekt, storitev, ki vas opozori, če želite obiskati spletno stran, ki je označena kot zlonamerna. S tem, ko prepreči dostop do spletne strani, onemogoči okužbo vaše naprave še preden pride do možnosti okužbe. A1 Protekt vaš mobilni telefon učinkovito ščiti pred virusi, vohunsko programsko opremo, spletnimi prevarami in zlonamernimi spletnimi naslovi ter zaznane grožnje blokira še preden napadejo vaš pametni telefon in naredijoškodo. Ob vsakem obisku potencialno zlonamerne spletne strani, ki utegne izvajati ali vsebovati nevarne vsebine (od lažnega predstavljanja in zlonamerne programske kode do spletnega črva in robota) opozori svojega uporabnika in tako poskrbi za zaščito telefona.

  Za brezskrbno uporabo spleta na vseh pametnih napravah
  A1 Protekt, namenjen in prilagojen tako mobilnim uporabnikom in gospodinjstvom kot majhnim in srednje velikim podjetjem, zagotavlja brezskrbno uporabo interneta ter sočasno poskrbi za dodatno zaščito na omrežju. Z uporabo najsodobnejše tehnologije vas varuje pred nevarnostmi na spletu, naj gre za viruse in zlonamerne programske kode ali potencialno krajo osebnih podatkov, uporabniških imen ter gesel. Storitev ob kliku na nek URL preverja ali so spletne strani, ki jih obiščete, na seznamu nevarnih spletnih mest ter vas na potencialno nevarnost nemudoma opozori.
 • Kaj storiti, če je naš telefon že okužen?

  Včasih se zgodi, da se virus na telefonu znajde kljub naši previdnosti. V tem primeru z antivirusnim programom ali ročno takoj natančno preglejte vsebino svojega telefona in med seznamom aplikacij preverite, ali je med njimi kak sumljiv program. Dvomljive aplikacije ali drugo okuženo opremo nemudoma odstranite, v kolikor pa to ni mogoče, je najpametneje telefon ponastaviti na tovarniške nastavitve. Ker s tem izbrišemo vse podatke in telefon povrnemo v stanje ob nakupu, je zato osrednjega pomena redno skrbeti za varnostne kopije naših podatkov. V kolikor naš telefon niti po tem ne deluje tako kot prej, ga je najpametneje odnesti na najbližji servis, kjer bodo znova naložili operacijski sistem.

  Odslovite virus še preden doseže vaš telefonAvtorji zlonamernih programskih oprem so pri programiranju vse bolj spretni in kljub pazljivosti pri obiskovanju spletnih mest ali nalaganju aplikacij je včasih težko s popolno gotovostjo vedeti, ali je obisk izbranega spletnega mesta varen ali ne. Ker pa brez spleta dandanes težko delamo – naj gre za uporabo elektronske pošte ali dostopanja do novic – je skrb za varnost obiskanih spletnih mest zato lažje prepustiti preverjeni in učinkoviti varnostni opremi.
  S kakovostno storitvijo, ki bo preverjala našo uporabo spleta ter nas o nevarnosti pravočasno obvestila, bomo pametne naprave uporabljali bolj sproščeno, predvsem pa bomo poskrbeli za varnost naših osebnih podatkov, dokumentov in digitalne identitete.