Nasveti pred potovanjem v tujino

Pred uporabo telefonskih storitev v tujini se pred visokim računom zavarujete tako, da:

Izbira operaterja v tujini

Ob vstopu v tujo državo prejmete SMS sporočilo s cenami izbranega operaterja. Če vam cene ne ustrezajo, na telefonu nastavite ročno izbiro omrežja in izberite ugodnejšega operaterja. 

POZOR: Tudi v Sloveniji se ob meji zgodi, da se telefon poveže z omrežjem tujega operaterja, zato svetujemo nastavitev 'ročne' izbire omrežja. 

Kako ugodneje gostovati v tujini?

Naročniki lahko v ponudbi za gostovanja v tujini izbirate med različnimi tarifami t.j. opcijami. Na voljo je več tarif (privzeta tarifa Tujina, dnevna tarifa Tujina, posebne tarife Svet ter opcije Tujina Partner).Preverite, katera najbolje ustreza vašim potrebam med bivanjem v tujini in si zagotovite brezskrbno klicanje, pošiljanje sporočil in brskanje po internetu.

Gostovanje v EU

Nič več iskanja WiFi omrežij, nič več izklapljanja interneta v tujini, nič več visokih stroškov. A1 zagotavlja visoke količine brezplačnega prenosa podatkov v tujini.

Preberite si, kaj vključuje vaš paket za brezskrbno gostovanje v EU. 

Gostovanje izven EU

Odhajate v države izven Evropske unije? Z mobilnimi paketi MIO in A1 Vajb lahko tudi v Švici, Veliki Britaniji, Srbiji in številnih drugih državah gostujete po izjemno ugodni ceni.

1 GB prenosa podatkov vam je na voljo za samo 9,99 €.

Brezskrbno v S. Makedonijo, Srbijo ali Združeno kraljestvo

Brezskrbno kličite, pošiljajte sporočila in brskajte po spletu v S. Makedoniji, Srbiji in Zdr. kraljestvu. Pošljite SMS s ključno besedo "DNEVNATUJINA" na številko 4040. Tarifo si lahko vklopite že doma, saj se vam bo obračunala samo za dneve, ko boste uporabljali naše storitve v tujini.

Varna raba mobilnega interneta v tujini

Varno rabo mobilnega interneta v tujini vam zagotavljamo s finančnimi varovalkami za storitev prenosa podatkov; ob dosegu omejitve vas obvestimo oz. vam onemogočimo nadaljnjo uporabo mobilnega interneta v tujini. Izjema so paketi za komunikacijo med napravami M2M, ki nimajo omejitev niti obveščanja.

Plačilo po porabi

Omogočamo določitev osnovne varovalke, ob dosegu katere vas obvestimo oz. onemogočimo nadaljnjo uporabo mobilnega interneta. 

Privzeta finančna omejitev je 50 € (brez DDV), a si jo na naročniških paketih lahko sami poljubno prilagajate ali izklopite (trajno ali začasno). 

Naročniki imate poleg osnovne varovalke privzeto vključeno tudi dodatno finančno varovalko pri 100 € (brez DDV), ko se prenos podatkov v gostovanju zaustavi in pošlje SMS sporočilo o doseženi omejitvi.

Obveščanje o dosegu omejitve

Ko dosežete 80 % osnovne omejitve za prenos podatkov v tujini, vas obvestimo prvič (prek SMS sporočila oz. pojavnega okna v brskalniku).

Znova vas obvestimo, ko dosežete 100 % osnovne omejitve in vam hkrati onemogočimo nadaljnji prenos podatkov v tujini. 

Podatkovni prenos v tujini si lahko ponovno vklopite preko poslanega SMS sporočila ali tako, da sledite navodilom na pojavnem oknu. 

Začasno ali trajno dodatno finančno varovalko pri 100 € lahko uredite le na prod. mestu A1 ali s klicem na 040 40 40 40. 

Posebna omrežja -  letalo, ladja

Nekateri mobilni operaterji omogočajo gostovanje tudi na ladjah ali letalih. Tako lahko uporabljate storitve mobilne telefonije tudi v času križarjenja po svetovnih morjih ali jadranja nad oblaki.

Naročnikom omogočamo tudi gostovanje v omrežju satelitskega operaterja Thuraya. Operater pokriva Evropo ter večji del Afrike in Azije. Zemljevid pokritosti lahko preverite tukaj.

Za gostovanje v satelitskem omrežju potrebujete satelitski telefon. Cenik in seznam operaterjev, ki podpirajo uporabo mobilnega telefona na ladjah, letalih oz. v satelitskih omrežjih preverite tako, da vnesete "ladja" ali "letalo" ali "satelit«  v okno z destinacijo tukaj.

Za vsa tvoja potovanja - brezplačno turistično zavarovanje

Z mobilnimi paketi MIO potuj po celem svetu še bolj brez skrbi! Edini v Sloveniji smo v mobilne pakete dodali možnost koriščenja Osnovnega turističnega zavarovanja.

V zavarovanju so vključena kritja do 50.000 €, zate pa je popolnoma brezplačno.

 • Opozorila o doseženi finančni omejitvi si lahko vklopite ali izklopite preko SMS-a

  • za vklop pošljite SMS s ključno besedo DATA INFO na številko 4040,
  • za izklop pošljite SMS s ključno besedo DATA INFO STOP na številko 4040.

  Z izklopom opozoril limitov se nastavitve samega limita ne bodo spremenile, le obvestil o porabi ne boste prejemali.

 • Informacije o porabi podatkovnega prenosa

  Porabljeno količino prenosa podatkov lahko preverite tako, da pošljete SMS s ključno besedo TUJINA DATA na številko 4040.

  Vsa poslana sporočila za vklop/izklop/spremembo nastavitev se obračunajo po veljavnem ceniku za sporočila SMS. Prejeta obvestila ob doseženem limitu so brezplačna.

 • Kako preprečiti nepričakovane stroške v gostovanju

  Z uvedbo novih pogojev v EU/EEA gostovanju, se vedno več uporabnikov odloča za uporabo mobilnih storitev v tujini. Večina paketov vključuje velike količine podatkov za gostovanje v tujini, kar pri uporabnikih pogosto povzroči manjšo previdnost. Zato svetujemo, da pred odhodom v tujino poskrbite, da ste seznanjeni z vsemi pogoji in morebitnimi pastmi, ki jih prinaša gostovanje.

  Najlažji način za preprečitev nepotrebnih stroškov je ročni izklop prenosa podatkov v gostovanju na vašem mobilnem telefonu. Zaradi uvedbe LTE omrežja in njegovega načina delovanja, pa kljub izklopu prenosa v gostovanju pogosto prihaja do nepričakovanih stroškov. Pri prijavi telefona v LTE omrežje lahko telefon samodejno prenese manjšo količino podatkov, tudi v primeru, ko je v nastavitvah telefona urejena blokada prenosa podatkov. Ta prenos se odšteje od zakupljene količine in zaračuna v skladu s cenikom izbranega paketa. Če uporabnik prenosa podatkov v tujini nima zakupljenega v svojem paketu, pa se prenos obračuna po rednem obračunskem intervalu. Ti stroški v državah EU/EEA niso visoki, pri gostovanju izven EU/EAA pa lahko dosežejo visoke zneske, za katere operaterji nismo odgovorni.

  Če v gostovanju ne želite uporabljati prenosa podatkov, svetujemo, da v nastavitvah svoje mobilne naprave ob izklopu prenosa podatkov v gostovanjih spremenite tudi izbrano omrežje iz LTE/4G/5G v 2G ali 3G. Ta način izklopa ni povsem zanesljiv, saj je odvisen od delovanja posameznega telefona, operacijskega sistema ter omrežja.

  Za nastavitve najlaže poskrbite na svojem mobilnem telefonu

  1. Izbira blokade prenosa med gostovanjem:
   • IOS: Settings > Mobile Data Options > Data Roaming > OFF
   • Android: Nastavitve > Povezave > Mobilno omrežje > Podatkovno gostovanje > Vklop/izklop*
  2. Izbira omrežja:
   • IOS: Settings > Mobile Data > Mobile data options > Voice & Data > 3G
   • Android: Nastavitve > Povezave > Mobilno omrežje > Prednostno omrežje > 2G/3G*


  Nastavitve telefonov različnih blagovnih znamk, ki uporabljajo operacijski sistem Android, se lahko razlikujejo.

  Za zanesljivo preprečitev prenosa podatkov v tujini, lahko zahtevate sistemsko blokado. Za vklop sistemske blokade, nas lahko kontaktirate preko sledečega obrazca
  Pozor: Ta blokada velja za VSE prenose podatkov v gostovanju, tudi npr. na Hrvaškem.
   

 • Države EU/EEA

  Države EU so:

  Avstrija, Belgija, Bolgarija, Hrvaška, Republika Ciper, Republika Češka, Danska, Estonija, Finska, Francija, Nemčija, Grčija, Madžarska, Irska, Italija, Latvija, Litva, Luksemburg, Malta, Nizozemska, Poljska, Portugalska, Romunija, Slovaška, Slovenija, Španija in Švedska.

  Države EEA so:

  Vse države EU ter Islandija, Lihtenštajn in Norveška.

 • Kakovost mobilnih storitev v gostovanju

  Kvaliteta mobilnih storitev znotraj gostovanja v tujih omrežjih je v enaki meri odvisna od okoljskih, tehnoloških in drugih pogojev kakor kvaliteta storitev v domačem omrežju. Opis teh lahko preverite na sledeči povezavi. Poleg navedenih pogojev je pomembno tudi, katera generacija omrežja je pri posameznem operaterju na voljo gostujočemu uporabniku A1. Nekateri operaterji že ukinjajo starejša (2G, 3G) omrežja, zato ta niso oz. ne bodo več na voljo. Po drugi strani lahko tuji operaterji z zamikom gradijo, pa tudi sproščajo svoja novejša omrežja (4G, 5G) ali tehnologijo (npr. VoLTE) tujim uporabnikom in posledično uporaba teh omrežij ter tehnologij vsaj začasno ni zagotovljena pri vseh tujih operaterjih s katerimi A1 Slovenija omogoča gostovanje. Informacije glede omrežja za posamezne tuje operaterje so na voljo na sledeči spletni strani. Na splošno velja, da je kvaliteta storitev v gostovanju odvisna zgolj od operaterja, pri katerem uporabnik gostuje. A1 Slovenija na kvaliteto mobilnih storitev v tujih omrežjih neposredno nima nobenega vpliva.