<span class="txt-white-desktop">Kaj prinaša 5G? <span class="txt-white-desktop">Kaj prinaša 5G?

Kaj prinaša 5G?

 •  

   

   

  Hitrost

  Hitrosti do 10.000 Mbit/s
  Prenos velikih količin podatkov v obe
  smeri s hitrostmi vse do 10.000 Mbit/s.

  speed.jpg
 •  

   

   

  Zmogljivost

  Povezovanje milijona naprav
  Hkratna povezava do milijona naprav na območju enega kvadratnega kilometra.

  capacity.jpg
 •  

   

   

  Zakasnitve

  Minimalne zakasnitve
  Izjemno skrajšanje zakasnitve signala - skoraj do neopaznosti.

  latency.jpg
 •  

   

   

  Učinkovitost

  Brez motenj na omrežju
  Večja zanesljivost omrežja in stabilna povezava brez motenj

  efficiency.jpg
 •  

   

   

  Internet stvari

  Obkroženi s pametjo
  Povezovanje pametnih naprav
  v gospodinjstvu in na delovnem mestu za preprostejši vsakdan.

  iot.jpg

Preverite jakost sevanja v živo

S klikom na spodnji gumb lahko pogledate trenutne rezultate meritev jakosti sevanja.

Preveri
 •  

  Varnost v prometu
  Predstavljajte si, da vozilo pred vstopom v zavoj v realnem času
  prejema informacije, ali se za ovinkom pred njim nahajajo pešci,
  kolesarji ali kakršne koli ovire in kje natančno so. Lokalna aplikacija,
  ki spremlja premikanje predmetov v 3D-tehnologiji, obdela
  informacije v oblaku in jih pošlje vozilu, da ga opozori na nevarnost.
  5G bo povezal strojno učenje in umetno inteligenco
  ter dvignil raven varnosti.

  promet.jpg
 •  

  Izmenjava informacij
  V 5G se bo delovanje semaforjev samodejno prilagajalo razmeram na
  cesti, vozila in okolica bodo medsebojno komunicirala in izmenjevala
  informacije o prometu, denimo o tem, kdaj se bo spremenila luč na
  semaforju ter o nesreči, ki se je pripetila nedaleč stran in o kateri je
  bila policija že obveščena. 5G bo omogočal hitrejše in bolj pravilne
  reakcije ter boljši pretok prometa na cestah.

  policija.jpg
 •  

  Več prostega časa
  V prihodnosti bi lahko vaš hladilnik pošiljal informacije o potrebnem nakupu živil, ki so pri koncu, predlagal, kaj skuhati iz živil, ki so na voljo, ali pa pred potekom roka trajanja, samodejno nakupoval prek spleta in pošiljal račune v potrditev, medtem pa bi vi vso delo zlahka opravili v vaši najljubši kavarni ali parku. S povezovanjem velikega števila naprav z umetno inteligenco bo 5G olajšal vsakdanje življenje.

  vrijeme.jpg
 •  

  Napredek zdravstva
  Kirurgi iz drugega konca sveta bodo lahko pomagali svojim kolegom v operacijskih dvoranah v realnem času ali celo izvajali operacije na daljavo z uporabo robotskih rok in rokavic. S tehnologijo 5G bo mogoče upravljanje robota z uporabo virtualne resničnosti in celo prejemanje povratnih občutkov ob dotiku med samo operacijo, kar bo privedlo do pospešenega razvoja vseh vej medicine.

  medicina.jpg
 •  

  Zabava še ni bila nikoli boljša
  Kmalu bodo ukazi v video igri še učinkovitejši in natančnejši, točno takšni, kot si jih bomo zamislili, motnje na omrežju in počasni prenos pa ne bosta več povzročala fizičnih težav, tako da se bo povsem zabrisala meja med resničnim in virtualnim svetom, vse najljubše igre pa bodo zmeraj na dosegu roke v igričarskem oblaku, tako da jih boste lahko igral kadarkoli in kjerkoli. Ne le to, 5G bo tudi izboljšal kakovost samih iger in prinesel novo izkušnjo igranja.

  gaming.jpg

5Glavnih vprašanj in odgovorov

Ali je 5G nova tehnologija?
5G je skrajšan naziv za peto generacijo mobilnih omrežij, ki prinaša bistveno hitrejši mobilni prenos podatkov v obe smeri, boljšo pokritost in stabilnejšo povezavo. Zasnovana je na učinkovitejši izrabi radijskega spektra, kar bo omogočilo povezovanje bistveno večjega števila naprav v internet, kot je trenutno mogoče. Sodobna tehnologija omogoča izmenjavo podatkov med pametnimi napravami in spletom v delčku sekunde. Tako z vsakim dotikom zaslona pametna naprava pošlje desetine informacij v splet, pri tehnologiji 5G pa bo odzivni čas praktično nič.

Kako hiter je 5G v resnici?
Trenutno traja približno 25 minut, da pri polnih hitrostih omrežja 4G prenesemo kak film ali mobilno igro PUBG (PlayerUnknown's Battlegrounds), ki obsega okrog 3 GB. Z omrežji 5G bo to trajalo približno 35 sekund. Nove hitrosti prenosa podatkov bodo prav tako pripomogle k nižji porabi energije in s tem daljšemu trajanju baterije, predvsem zaradi drugačnih scenarijev uporabe pametnih telefonov in povezovanja v internet.

Koliko naprav bo mogoče povezati v internet?
V internet bo mogoče povezati do milijon naprav na območju enega kvadratnega kilometra. Za to bo potrebna nova omrežna infrastruktura, ki vključuje bazne postaje, postavitev znatno večjega števila anten, ki bodo razdeljene v sektorje in usmerjene v različne smeri, ter drugače šifrirane radijske valove. V začetku bodo vse naprave s podporo za sodobna omrežja pete generacije potrebovala tudi 4G, saj se bodo najprej povezale v to omrežje in nato v 5G. Z nadaljevanjem razvoja bodo omrežja 5G postala samostojna in za delovanje ne bodo več potrebovala pokritosti s 4G.

Ali bo virtualna resničnost prestopila na novo raven?
Nizek zamik je ključnega pomena pri VR in AR, in tehnologija 5G bo prinesla zaenkrat nepredstavljive izkušnje na tem prodročju, predvsem pri igrah za več igralcev. Igralci bodo imeli možnost uporabe brezžičnih lokacij za VR in doživeti izkušnje »open space« iger, pa naj gre za športne igre ali t.i. streljačine (FPS – first person shooter). Poleg tega se bodo s hitrejšim prenosom podatkov zmanjšale tudi motnje v povezavi, kar bo pri VR ublažilo težave, ki lahko pri igralcih povzročajo celo vrtoglavico.

Kako se razlikuje izpostavljenost elektromagnetnemu polju med 5G, 4G in 3G?
Radijski signali, ki jih uporablja 5G, so podobni trenutnim brezžičnim tehnologijam in jih urejajo obstoječe državne in mednarodne varnostne smernice. Mnoge začetne uvedbe 5G bodo izvedene na podobnih frekvencah kot mobilna omrežja 3G/4G in bodo uporabljale dele infrastrukture 4G. 5G omogoča višje hitrosti prenosa podatkov z uporabo širših pasovnih širin in višjih frekvenc. Operaterji lahko uporabljajo tudi pametne antene in majhne celice za učinkovitejšo povezavo uporabnikov.

Začetne meritve omrežij 5G kažejo, da so stopnje izpostavljenosti elektromagnetnem polju na istih ravneh kot pri 3G, 4G in Wi-Fi. Skupna izpostavljenost vsem signalom mobilnih komunikacij na javno dostopnih področjih je znatno pod mednarodnimi varnostnimi smernicami, ki temeljijo na močnih znanstvenih dokazih in pokrivajo vse frekvence, ki bi se lahko uporabljale pri 5G.

V A1 Slovenija pozdravljamo nadaljnje kakovostne znanstvene raziskave o stopnjah izpostavljenosti elektromagnetnemu polju v skladu z raziskovalnimi prioritetami Svetovne zdravstvene organizacije.

Več Skrij