Zaščitite opremo pred udarom strele

Udar strele lahko poškoduje ali uniči vse naprave, priključene na električno omrežje. Ko vas ni ali nevihta prihrumi nenadoma, je najboljša obramba za telefon, tablico, televizor ali računalnik prenapetostna zaščita. Z njeno namestitvijo boste vedno brezskrbni.

Prenapetostna zaščita ZES-76

Posebno varovalo ščiti elektronske naprave pred udarom strele. Ščiti jih preko električnega omrežja in telefonske linije oziroma koaksialnega kabla.

Nakup lahko opravite na prodajnih mestih A1
ali v A1 Liveshopu.

 • Kako naj ravnam z opremo ob nevihtah?

  Če ne uporabljate prenapetostne zaščite, ob nevihti ali daljši odsotnosti od doma vso elektronsko opremo izključite z električnega in internetnega omrežja.
   
  • Iz električnega napajanja izključite modem, digitalne sprejemnike in vse druge elektronske naprave (tudi tablice, telefone, računalnike, TV-sprejemnike ...).
  • Če ste uporabnik storitev s tehnologijo ADSL/VDSL, iz hišne telefonske vtičnice izključite telefonski kabel.
  • Na digitalnih sprejemnikih izključite mrežni kabel. 
  • Pri optičnih modemih izključite električno napajanje. Drugih kablov ni treba izključiti.
  • Izključite tudi vso drugo opremo in Elektro TV set, če ga uporabljate. 

  Ko elektronske opreme zaradi izključenosti ne morete uporabljati, vam je na voljo brezplačna storitev A1 Xplore TV Go . To Google Play in App Store ponujata kot mobilno aplikacijo.
   
 • Ali prenapetostna zaščita varuje le opremo A1?

  Prenapetostno zaščito lahko uporabljate za zaščito katere koli elektronske opreme, priključene na električno omrežje ali telefonsko linijo oziroma koaksialno omrežje. Njeno delovanje ni omejeno na opremo A1.
 • Kako priključim prenapetostno zaščito?

  Postopek priključitve prenapetostne zaščite je preprost.
   
  1. Prenapetostno zaščito vključite v električno omrežje (v vtičnico z napetostjo 220 V).
  2. V prenapetostno zaščito vključite napravo, ki jo želite zaščititi pred udarom strele.
  3. Na spodnji strani ima prenapetostna zaščita dva priključka tipa RJ11, ki sta namenjena zaščiti telefonske linije. V priključek z oznako IN vključite dovod linije. V priključek z oznako OUT s priloženim kablom vključite napravo, ki jo želite zaščititi.
  4. Če ste uporabnik koaksialnega omrežja, uporabite priklopa z oznakama IN in OUT. Najdete ju na levi in desni stranski ploskvi prenapetostne zaščite.

  Na voljo so tudi podrobnejša Navodila za priklop prenapetostne zaščite z A1 opremo. V njih najdete napotke za vse vrste tehnologije, za katere potrebujete zaščito pred udarom strele.