Varno na spletu z A1 Protekt

A1 Protekt vas opozori, če želite obiskati nevarno spletno stran, ki bi lahko ogrozila podatke na vaši napravi. Za delovanje storitve ni potrebna namestitev ali konfiguracija. Aktivirajte A1 Protekt in zaščitite svoje digitalno življenje. A1 Protekt deluje brez nameščanja ali konfiguracije, saj ščiti spletno povezavo neposredno na A1 omrežju.

Enostavno aktivirajte s sporočilom.

Vklopite letalski način in ga izklopite.

Obiščite www.hiwize.com in preverite delovanje.

A1 Protekt deluje in ščiti vas in vašo napravo.

Kako vklopim storitev A1 Protekt?

Prek SMS

Pošljite SMS s ključno besedo »A1 PROTEKT« na 4040.

Moj A1

Prijavite se v Moj A1. V meniju opcij storitev enostavno aktivirate.

Klicni center

Pokličite 040 40 40 40, kjer vam bodo prijazni agentje storitev aktivirali na vašo napravo.

Prodajno mesto A1

Obiščite najbližje prodajno mesto in naši svetovalci vam bodo vklopili storitev.

Kako izklopim storitev A1 Protekt?

Prek SMS

Za preklic aktivacije pošljite z besedo »A1 PROTEKT STOP« na 4040.

Moj A1

Prijavite se v Moj A1. V meniju opcij storitev enostavno deaktivirate.

Klicni center

Pokličite 040 40 40 40, kjer vam bodo prijazni agentje storitev  deaktivirali.

Prodajno mesto A1

Obiščite najbližje prodajno mesto in naši svetovalci vam bodo izklopili storitev.

Z vklopom brezplačnega mesečnega preizkusa se strinjate s Posebnimi pogoji uporabe storitve A1 Protekt. Cena storitve po izteku brezplačnega preizkusa je 1,49 eur/mesec.

Nevarnosti na spletu

Do spleta večinoma dostopamo z mobilnih naprav. Zato so te izjemno izpostavljene najrazličnejšim kibernetskim napadom. Ti lahko vplivajo na delovanje naprave ali pa z nje pridobijo vaše osebne in druge podatke.

Na vsakih 39 sekund se nekje na spletu zgodi nov napad.

2. mesto na lestvici najpogostejših kibernetskih napadov so zasedli spletni napadi ali grožnje.

92 % spletnih uporabnikov se na splet povezuje z mobilne naprave.

83 % spletnih uporabnikov do spleta dostopa prek mobilnega omrežja.

Več kot eno milijardo potencialno škodljivih spletnih strani, ki bi lahko ogrozile naprave uporabnikov, smo že blokirali s storitvijo A1 Protekt.

 • Kateri podatki so lahko ogroženi?

  Časi, ko smo do spleta dostopali predvsem z računalnikov, so minili. Danes se kar 92 odstotkov vseh uporabnikov na splet povezuje z mobilnih naprav, zato so te tudi izjemno ogrožene.

  Ko obiščete nevarno spletno stran, se na mobilno napravo lahko naloži zlonamerna programska oprema (malware, spyware …), ki napadalcu omogoča dostop do podatkov na napravi. Tako lahko pridobi vaše pomembne podatke in datoteke:
   
  • uporabniška imena in gesla,
  • SMS-e in druga sporočila,
  • elektronsko pošto,
  • imenik in zgodovino klicev,
  • lokacijo naprave v realnem času,
  • slike in videoposnetke,
  • zapiske in glasovne beležke.

  V nekaterih primerih lahko zlonamerna programska oprema napadalcu omogoča celo dostop do tretjih aplikacij, kot so MS Teams, LinkedIn in eDavki, ter njihovih podatkov.

A1 Protekt opozarja in s tem ščiti

Priporočamo vklop storitve A1 Protekt. Ta uporabnika opozori ob poskusu povezave na nevarno spletno stran. Tako prepreči okužbo z zlonamerno programsko opremo, ki bi lahko škodovala napravi in podatkom na njej. 

Za svojo varnost poskrbite tudi sami

Svoje delovanje na spletu lahko zaščitite na več načinov.
 
 • Preglejte dovoljenja nameščenih aplikacij in izbrišite tiste, ki jih ne uporabljate.
 • Uporabljajte močna in različna uporabniška imena in gesla.
 • Poskrbite za varnostne kopije.
 • Naprave zaščitite s številko PIN ali biometričnimi podatki (prstni odtis ali zajem obraza).
 • Kupujte pri preverjenih trgovcih.
 • Ne odgovarjajte na neznana in sumljiva sporočila.
 • Ne razkrivajte osebnih podatkov.
Vprašanje varnosti je izjemno zapleteno. Nekaj brezskrbnosti si lahko zagotovite z vklopom storitve A1 Protekt. Ta vas bo opozorila na nevarno ali potencialno zlonamerno spletno stran, ki uporablja lažno predstavljanje oziroma vsebuje škodljivo programsko opremo, spletnega črva ali bota.
 • Opis storitve A1 Protekt

  Storitev A1 Protekt je namenjena mobilnim uporabnikom, gospodinjstvom ter majhnim in srednje velikim podjetjem.
  • Delovanje: A1 Protekt preveri, ali je spletno mesto, ki ga želite obiskati, zlonamerno. Če se izkaže za zlonamerno, vas o tem obvesti. Tako prepreči, da bi spletno mesto na vašo napravo namestilo zlonamerno programsko opremo. Če opozorilo upoštevate, tako zaščitite svojo napravo in podatke na njej. Storitev deluje brez nameščanja ali konfiguracije, saj ščiti spletno povezavo neposredno v omrežju A1. Pri preverjanju uporablja najsodobnejšo tehnologijo. Ta prepreči obisk nevarne spletne strani in posledično okužbo z zlonamerno programsko opremo, ki bi lahko ogrozila vaše podatke. A1 Protekt deluje v mobilnem omrežju A1. A1 Slovenija s to storitvijo nima in ne želi imeti dostopa do podatkov, ki jih hranite na svojem telefonu, ter do vašega prometa (klicev, sporočil ...).
  • Cena: Cena storitve A1 Protekt je 1,49 € na mesec. 

  Delovanje storitve lahko preverite z obiskom domene www.hiwize.com.
 • O varnosti telefona

  Telefonske številke prijateljev in znancev, elektronski naslovi sodelavcev, fotografije s potovanj in počitnic, posnetki otroških rojstnodnevnih zabav, zaznamki v koledarju ... Ali pa da mobilni aparat vse te podatke pošilja neznancem, za katere ne vemo kako bodo te uporabili.

  Četudi se o varnosti na spletu dandanes govori vse več, na to, da se zlonamerna programska oprema ali virus na telefonu lahko pojavita enako hitro in zlahka kot na našem prenosnem računalniku, praviloma sploh ne pomislimo. En sam obisk nepreverjenega spletnega mesta ali naložitev igre z nevarne spletne strani pa je dovolj, da smo po zaslugi okužbe ob vse podatke, ki jih hranimo na svojem telefonu ali pa okužbe sploh ne zaznamo, program pa deluje v ozadju in prestreže pomembne podatke, kot so uporabniška imena in gesla, klici, sporočila ...


  Brezplačne aplikacije in igre – virus na telefonu gratis

  Dandanes svoje pametne telefone in tablične računalnike pogosto uporabljamo za stvari, ki smo jih prej opravljali na svojih računalnikih. Na njih prebiramo svojo elektronsko pošto, preko spletne banke plačujemo račune, klepetamo s prijatelji na družabnih omrežjih, preverjamo prometne informacije, igramo igrice in beremo novice. Za vse to uporabljamo različne aplikacije, ki jih lahko kupimo ali brezplačno naložimo preko aplikacijskih trgovin. Z namestitvijo igre z nepreverjenega vira ali dvomljive spletne strani pa poleg zabavne vsebine na svoj telefon zlahka naložimo tudi škodljivo programsko opremo.


  Od finančnih prevar do kraje osebnih podatkov

  Ob obisku tveganega spletnega mesta na uporabnike pametnih telefonov in tabličnihračunalnikov pretijo številne nevarnosti, ki potencialno lahko škodujejo naši pametni napravi. Katere nevarnosti so to?

  • Zlonamerno programsko opremo ali angleško malware na telefon prenesemo preko spletnega brskalnika ob obisku okužene spletne strani. Uporablja se jo predvsem za krajo identitete in drugih podatkov, od uporabnikovih fotografij in drugih datotek na telefonu.

  • Vohunska programska oprema (angl. spyware) brez naše vednosti nadzira vse spletne dejavnosti okužene naprave, naj gre za telefon ali tabličniračunalnik. S funkcijo sledenja zbira razne statistične podatke uporabnika, od seznama obiskanih spletnih mest do elektronskih naslovov iz seznama stikov, ter le-te pod pretvezo izboljšanja uporabniške izkušnje pogosto zlorabi.

  • Spletni črv (angl. worm) je tak tip zlonamerne programske opreme, ki se lahko razmnožuje sam ter se brez vednosti uporabnika uporablja za iskanje in napadanje drugih nezaščitenih in ranljivih naprav. Računalniški črv, ki se hitro in zlahka širi prek elektronskih naslovov na uporabnikovem seznamu stikov ali znotraj varnostno pomanjkljivega omrežja, lastniku pametne naprave povzroča vrsto neprijetnosti: od izbrisa datotek, zmanjšanja učinkovitosti delovanja sistema do deaktivacije programov.

  • Lažno predstavljanje (angl. phishing) je pogost način pridobivanja občutljivih osebnih podatkov, ki temelji na zavajanju uporabnikov ob pomoči lažnega predstavljanja. Napadalec se navadno predstavlja kot pomembna in uveljavljena institucija, podjetje ali posameznik ter pod pretvezo lažne identitete, sklicujoč se na nujnost, prepriča uporabnika, da mu posreduje občutljive osebne podatke – številke kreditnih kartic ter gesla ali podatke o drugih računih. Te prevare uporabniki navadno prejmejo v obliki neželene elektronske pošte ali pa se pojavijo v obliki pojavnih oken.

  • Bot (angl. Botnet) je take vrste zlonameren program, ki ga napadalci uporabljajo za povezavo svojega strežnika z opremo napadenega uporabnika. Ob okužbi z njim lahko napadalec nadzoruje omrežja računalniških ali drugih pametnih naprav, ga uporablja za napadanje drugih ter na tak način opravlja avtomatizirana opravila brez vaše vednosti – od pošiljanja neželene pošte in virusov do kraje osebnih in zaupnih podatkov.


  Kako vem, da je moj pametni telefon okužen?

  Kako sploh opazimo virus na telefonu ali svojem tabličnem računalniku? Veliko večino virusov je težko odkriti in njihovo delovanje sprva zlahka spregledamo. Indici okužbe so lahko nenadno zmanjšanje trajanja baterije, slabša zmogljivost, večja količina prenesenih podatkov ali kakršno koli neobičajno delovanje telefona ali očitnejše pojavljanje napak, kot so denimo nenehna pojavljanja reklamnih oken, prekinjanje klicev in moteno delovanje aplikacij. Vse pogostejša grožnja tako računalnikov kot pametnih naprav so tudi virusni programi, namenjeni kraji osebnih podatkov. Tak virus na telefonu bo spretno zaklenil vse vaše podatke – od fotografij do podatkov v imeniku – in v zameno zahteval odkupnino.


  Kvalitetna zaščita pred virusi in drugimi zlonamernimi programi
   

  Danes so uporabnikom na voljo različne možnosti, s katerimi lahko poskrbimo za varnost svojega pametnega telefona. Ena od le-teh je tudi A1 Protekt, storitev, ki vas opozori, če želite obiskati spletno stran, ki je označena kot zlonamerna. S tem, ko prepreči dostop do spletne strani, onemogoči okužbo vaše naprave še preden pride do možnosti okužbe.
  Vaš mobilni telefon učinkovito ščiti pred virusi, vohunsko programsko opremo, spletnimi prevarami in zlonamernimi spletnimi naslovi ter zaznane grožnje blokira še preden napadejo vaš pametni telefon in vam naredijo nepopravljivo škodo.

  Ob vsakem obisku potencialno zlonamerne spletne strani, ki utegne izvajati ali vsebovati nevarne vsebine – od lažnega predstavljanja in zlonamerne programske kode do spletnega črva in robota – opozori svojega uporabnika ter tako poskrbi za zaščito telefona.


  Za brezskrbno uporabo spleta na vseh pametnih napravah

  A1 Protekt, namenjen in prilagojen tako mobilnim uporabnikom in gospodinjstvom kot majhnim in srednje velikim podjetjem, vam zagotavlja brezskrbno uporabo interneta ter sočasno poskrbi za dodatno zaščito na omrežju. Z uporabo najsodobnejše tehnologije vas varuje pred nevarnostmi spleta, naj gre za viruse in zlonamerne programske kode ali potencialno krajo osebnih podatkov, uporabniških imen ter gesel. Storitev ob kliku na nek URL preverja ali so spletne srani, ki jih obiščete, na seznamu nevarnih spletnih mest ter vas na potencialno nevarnost nemudoma opozori.


  Kaj storiti, če je naš telefon že okužen?

  Včasih se zgodi, da se virus na telefonu znajde kljub naši previdnosti. Kako ukrepati v takih trenutkih? Z antivirusnim programom ali ročno takoj natančno preglejte vsebino svojega telefona in med seznamom aplikacij preverite, ali med njimi morda ni kakšnega sumljivega programa. Dvomljive aplikacije ali drugo okuženo opremo nemudoma odstranite, v kolikor pa to ni mogoče, je najpametneje telefon ponastaviti na tovarniške nastavitve.

  Ker s tem izbrišemo vse podatke in telefon povrnemo v stanje ob nakupu, je zato osrednjega pomena redno skrbeti za varnostne kopije naših podatkov. V kolikor naš telefon niti po tem ne deluje tako kot prej, ga je najpametneje odnesti na najbližji servis, kjer vam bodo nanj znova naložili operacijski sistem.


  Odslovite virus na telefonu še preden potrka na vaša vrata

  Avtorji zlonamernih programskih oprem so pri programiranju vse bolj spretni in kljub pazljivosti pri obiskovanju spletnih mest ali nalaganju aplikacij je včasih težko s popolno gotovostjo vedeti, ali je obisk izbranega spletnega mesta za nas varen ali ne. Ker pa brez spleta dandanes težko delamo – naj gre za uporabo elektronske pošte ali dostopanja do novic – je skrb za varnost obiskanih spletnih mest zato lažje prepustiti preverjeni in učinkoviti varnostni opremi.

  S kakovostno storitvijo, ki bo preverjala našo uporabo spleta ter nas o nevarnosti pravočasno obvestila, bomo pametne naprave uporabljali bolj sproščeno, predvsem pa bomo poskrbeli za varnost naših osebnih podatkov, dokumentov in digitalne identitete.

 • Posebni pogoji