Prejeli ste SMS o terminu priklopa storitev. Kako naprej?

Svetujemo vam, da preverite ali je na vaši lokaciji vse pripravljeno, da bo aktivacija storitev na dan priklopa tekla hitro in nemoteno. Kmalu po prejetem SMSu vas kontaktiramo in preverimo, če vam dani termin ustreza. Prosimo, da na dan priklopa zagotovite prisotnost polnoletne osebe, saj se sicer nov termin lahko zamakne tudi za več tednov.

1. Priklop fiksnih storitev A1 prek optičnega omrežja 

Optična doza in optično vlakno

Čeprav smo prejeli potrditev upravitelja omrežja, da je na vaši lokaciji že zgrajena optična doza, je potrebno to preveriti. V kolikor niste prepričani, nam to sporočite, ko vas bomo kontaktirali. 

Optično dozo upravitelj omrežja namesti na steno v notranjosti vašega objekta. Na ta način omogoči uporabo optičnih širokopasovnih storitev na vaši lokaciji. Optično vlakno pa je kot las tanko stekleno vlakno, po katerem prenašamo signal v obliki svetlobe.

Terenski tehnik A1 vzpostavi linijsko povezavo

Z namestitvijo optične doze se še ne vzpostavi linijska povezava med vašim objektom in glavno centralo. To na dan obiska stori terenski tehnik A1.

Tip optične povezave

Na voljo sta 2 tipa optične povezave, a kakovost delovanja fiksnih storitev A1 je od tipa povezave popolnoma neodvisna. Če vas zanima, na kakšen način bo priklop izveden pri vas, vam bomo informacijo z veseljem posredovali.

Klasična optika

Optično vlakno je napeljano neposredno od glavne centrale do vaše lokacije. Prav tako, se optično vlakno neposredno priključi na vaš modem, ki ga na dan priklopa s seboj prinese terenski tehnik A1.

ONT optika

Na določenih območjih se na optično dozo lahko priklopi še optični pretvornik - ONT. Le-ta optični signal pretvori v električnega. Od ONT vmesnika do modema pa poteka mrežni kabel (UTP kabel). Optični pretvornik - ONT na dan priklopa namesti terenski tehnik.

Oprema za brezskrbno rabo fiksnih storitev A1

Modem

ki omogoča uporabo internetnih storitev prek žične ali brezžične povezave

TV vmesnik

ki omogoča spremljanje TV storitev in

UTP/mrežni kabel

v dolžini 1,5 m, s katerim povežete TV vmesnik na modem.

OPOMBA: Če ne boste imeli vse opreme v istem prostoru, morate poskrbeti, da bo na dan priklopa storitev na lokaciji ustrezno urejena vsa notranja inštalacija t.j. od vsakega TV vmesnika mora biti napeljan UTP/mrežni kabel do modema.
Responsive Image

2. Priklop fiksnih storitev A1 prek telefonskega omrežja 

Pogoj za uspešen priklop fiksnih storitev A1 je zgrajena telefonska vtičnica na vaši lokaciji. V določenih primerih imate lahko telefonski kabel napeljan neposredno od telefonske omarice. Ključni sta:

  • telefonska mikrovtičnica in
  • HTP ali hišna priključna točka.

Telefonska vtičnica

Zaradi boljšega pretoka signala in manjših izgub svetujemo uporabo novejše telefonske mikrovtičnice  kot starejše t.i. tri-pinske mikrovtičnice.

Če imate telefonski kabel,  ne pa tudi vtičnice, vam interno inštalacijo uredi električar ali terenski tehnik A1.
Odgovornost (in strošek) inštalacije od zunanje telefonske omarice do telefonskega priključka je v domeni lastnika objekta.

HPT

HPT ali hišna priključna točka je omarica upravitelja omrežja, ki se nahaja na zunanji strani objekta ali v kletnih prostorih. Do te točke je za inštalacijo odgovoren upravitelj omrežja.
Tudi, če je vaša telefonska vtičnica trenutno neaktivna, jo bomo na dan priklopa aktivirali mi. Med telefonsko omarico (HPT) in glavno centralo bomo vzpostavili linijsko povezavo, ki bo omogočala uporabo fiksnih storitev A1.

Povezava od telefonskega priključka do računalnikov

  • Od telefonskega priključka do modema poteka telefonski kabel, ki je zaključen s konektorjem tipa RJ11.  
  • Od modema do digitalnega TV sprejemnika (STB) in računalnikov pa poteka UTP kabel, ki je zaključen s konektorjem tipa RJ45.

Kako bo potekal priklop storitev pri vas?

Če vas zanima, na kakšen način se bo priklop optičnih storitev izvedel pri vas, vam bomo to informacijo z veseljem posredovali, ko vas bomo poklicali glede termina aktivacije storitev.