Najboljše mobilno omrežje

Po merjenjih podjetja NET CHECK, ki ocenjuje dosegljivost, odzivnost, kakovost in zmogljivost omrežja, je omrežje A1 Slovenija ocenjeno kot najboljše mobilno omrežje.

Certifikat za najboljše mobilno omrežje v Sloveniji temelji na metodologiji in meritvah NET CHECK, opravljenih v obdobjih april-maj 2022 ter julij 2023. Neodvisno testiranje kakovosti mobilnih omrežij je potekalo po industrijskih standardih ter analiziralo uporabo glasovne telefonije in prenosa podatkov na vseh tehnologijah.

Cilj in metoda testiranja

Cilj testiranja mobilnega omrežja (Mobile Network Benchmarking) je primerjati in razvrstiti kakovost mobilnih omrežij v smislu zmogljivosti delovanja in kakovosti, ki jo zazna uporabnik.

Mobilno testiranje in preverjanje zmogljivosti delovanja je mogoče narediti na tri načine:

  • preizkusi med vožnjo,
  • preizkusi med hojo,
  • in pridobivanje podatkov od množice uporabnikov.


Za preizkusa med vožnjo in med hojo uporabljajo merilno opremo priznanega nemškega proizvajalca Rohde & Schwarz. Z zbiranjem širokega nabora različnih ključnih kazalnikov poslovanja (KPI) in uporabo metodologije za razvrščanje NET CHECK Ranking lahko zagotovijo dober in celovit pregled omrežja ter realnega delovanja mobilnega omrežja, kot ga doživijo uporabniki.

Resno testiranje za resne rezultate

Testiranje v 27 krajih po Sloveniji

NET CHECK meritve so bile opravljene v 27 večjih in manjših krajih v vseh regijah Slovenije.

Meritve potekajo ves čas, tudi na poti med dvema krajema.

2.927 prevoženih kilometrov

Tehniki so med opravljanjem meritev prevozili kar 1.754 kilometrov po mestih in krajih ter 1.173 kilometrov med njimi.

To je kot bi prevozili razdaljo od Rima do Helsinkov.

100 ur 49 minut testiranja

Meritve so potekale 22 dni in so vključevale kar 4.871 minut testiranja v mestih ter 1.178 minut testiranja med vožnjo.

Če bi meritve izvajali neprekinjeno, bi jih izvajali malo več kot 4 dni.

NET CHECK

NET CHECK je nemško podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1999 s ciljem zagotavljanja prilagojenih rešitev za podporo delovanja omrežnih operaterjev, infrastrukturnih ponudnikov in javnih organov, ki želijo potrditi, primerjati in izboljšati kakovost mobilnih komunikacijskih omrežij. 

Skozi več kot 20 let izkušenj pri delu z mobilnimi omrežji so razvili zelo visoko raven znanj na področjih primerjalne presoje omrežij (benchmarking), storitev preizkušanja delovanja, optimizacije, revizije lokacij, načrtovanja, uvedbe, nadgradnje in menjave omrežij, analize izvornih vzrokov težav in svetovanja. V skladu s standardi telekomunikacijske industrije so uvedli sistem upravljanja, ki nosi certifikat ISO, kar potrjuje, da njihovi postopki preizkušanja in obdelave podatkov zagotavljajo trajnost ter ponovljivost zanesljivih rezultatov.
 

Celotno poročilo podjetja Net Check je dostopno na povezavi.