Po merjenjih podjetja NET CHECK, ki ocenjuje dosegljivost, odzivnost, kakovost in zmogljivost omrežja, je bilo omrežje A1 Slovenija ocenjeno kot najboljše mobilno omrežje. Certifikat za najboljše mobilno omrežje v Sloveniji temelji na metodologiji in meritvah NET CHECK, opravljenih v obdobju april-maj 2022. Neodvisno testiranje kakovosti mobilnih omrežij je potekalo po industrijskih standardih ter analiziralo uporabo glasovne telefonije in prenosa podatkov na vseh tehnologijah.

Cilj in metoda testiranja

Cilj testiranja mobilnega omrežja (Mobile Network Benchmarking) je primerjati in razvrstiti kakovost mobilnih omrežij v smislu zmogljivosti delovanja in kakovosti, ki jo zazna uporabnik.

Mobilno testiranje in preverjanje zmogljivosti delovanja je mogoče narediti na tri načine:

  • preizkusi med vožnjo,
  • preizkusi med hojo,
  • in pridobivanje podatkov od množice uporabnikov.


Za preizkusa med vožnjo in med hojo uporabljajo merilno opremo priznanega nemškega proizvajalca Rohde & Schwarz. Z zbiranjem širokega nabora različnih ključnih kazalnikov poslovanja (KPI) in uporabo metodologije za razvrščanje NET CHECK Ranking lahko zagotovijo dober in celovit pregled omrežja ter realnega delovanja mobilnega omrežja, kot ga doživijo uporabniki.

NET CHECK

NET CHECK je nemško podjetje, ki je bilo ustanovljeno leta 1999 s ciljem zagotavljanja prilagojenih rešitev za podporo delovanja omrežnih operaterjev, infrastrukturnih ponudnikov in javnih organov, ki želijo potrditi, primerjati in izboljšati kakovost mobilnih komunikacijskih omrežij. 

Skozi več kot 20 let izkušenj pri delu z mobilnimi omrežji so razvili zelo visoko raven znanj na področjih primerjalne presoje omrežij (benchmarking), storitev preizkušanja delovanja, optimizacije, revizije lokacij, načrtovanja, uvedbe, nadgradnje in menjave omrežij, analize izvornih vzrokov težav in svetovanja. V skladu s standardi telekomunikacijske industrije so uvedli sistem upravljanja, ki nosi certifikat ISO, kar potrjuje, da njihovi postopki preizkušanja in obdelave podatkov zagotavljajo trajnost ter ponovljivost zanesljivih rezultatov.