V mobilnem omrežju A1 od 30. junija 2023 ne bomo več uporabljali tehnologije 3G.


To tehnologijo danes uporabljajo le še nekatere starejše naprave, ki so namenjene predvsem prenosu podatkov (npr. starejše pametne ure, senzorji …). Če uporabljate takšno napravo, vam priporočamo, da jo pravočasno zamenjate oz. preverite, ali deluje tudi v omrežju 4G/LTE ali 5G.

Zaradi stalne potrebe po hitrejšem prenosu podatkov in kvalitetnejši govorni komunikaciji (VoLTE) smo v A1 Slovenija za naše uporabnike zgradili sodobno in zanesljivo mobilno omrežje, ki temelji na omrežju 4G/LTE in 5G. Prenehanje uporabe tehnologije 3G je sestavni del naše trajnostne strategije in strategije razvoja našega mobilnega omrežja.

Prednosti 4G/LTE in 5G omrežja: 

Hitrost

Vsi naši naročniški pogovorni paketi omogočajo 5G hitrosti do 1000/100 Mb/s, kar boste opazili pri brskanju po spletu, predvsem pa pri igranju iger in prenosu video vsebin.

Istočasna govor in prenos podatkov

Prek omrežja 4G/LTE s storitvijo VoLTE, brez prekinitve.

Učinkovitost

Večja zanesljivost omrežja in stabilna povezava brez motenj, kar uporabnikom prinaša bolj kakovosten in čistejši zvok med klici.

Pogosta vprašanja

 • Kaj se spremeni zame 30.6.2023, če uporabljam napravo s 3G tehnologijo?

  Prenehanje uporabe tehnologije 3G v našem omrežju večina uporabnikov ne bo občutila, saj bodo mobilne storitve samodejno preusmerjene na omrežje 4G/LTE in 5G, govorni promet pa tudi na omrežje 2G. Tehnologijo 3G bomo postopoma ukinjali, po 30.6.2023 pa ne bo več na voljo.

  Če uporabljate napravo, ki deluje na tehnologiji 3G, vam priporočamo, da jo pravočasno zamenjate za novejšo oz. preverite, ali deluje tudi v omrežju 4G/LTE ali 5G.
 • Ali boste prenehali uporabljati tudi omrežje 2G?

  Omrežje 2G ostaja v uporabi, saj se pomembno razlikuje od omrežij 3G, 4G/LTE in 5G in je zaenkrat nepogrešljivo za govorne storitve (klice). Vse storitve, ki jih omogoča omrežje 3G, pa omogočata v enakem oz. večjem obsegu tudi omrežji 4G/LTE in 5G, ki bosta v celoti nadomestili omrežje 3G.
 • Zakaj sta omrežji 4G/LTE in 5G boljši od omrežja 3G?

  Gre za evolucijo mobilnega omrežja iz tretje v četrto in peto generacijo. Razvoj tehnologije je prinesel energetsko bolj učinkovite rešitve, hkrati pa se je uporaba prenosa podatkov v preteklosti zelo hitro povečevala in zato naši uporabniki potrebujete sodobno in hitro mobilno omrežje. Že danes več kot 98% prenosa podatkov opravite v omrežjih 4G/LTE in 5G.

  4G/LTE omrežje omogoča hitrosti do 300/50 Mb/s, 5G omrežje pa kar do 1000/100 Mb/s. 5G mobilno omrežje deluje s pomočjo radijskih valov v višjih frekvenčnih pasovih in prinaša najhitrejšo izkušnjo mobilnega interneta. Izjemno razliko v hitrosti boste opazili pri igranju iger, prenosu glasbe, videa ali datotek in brskanja po spletu.
 • Ali omrežji 4G/LTE in 5G omogočata samo prenos podatkov ali tudi klice?

  4G/LTE omrežje omogoča tudi klice z brezplačno storitvijo VoLTE. Vzpostavitev klica je hitrejša, poraba energije pa manjša kot v omrežju 3G. Pri vzpostavitvi klica namreč ni potreben preklop na omrežje 3G. Klic preko storitve VoLTE omogoča HD kakovost zvoka in manjšo porabo baterije. Več o storitvi VoLTE.
 • Ali moj telefon deluje tudi v omrežju 4G/LTE in 5G?

  Katera mobilna omrežja podpira vaš telefon, lahko preverite v navodilih, ki ste jih prejeli ob nakupu telefona ali v nastavitvah svojega telefona, kjer boste v meniju pod Omrežje našli seznam omrežij, na katera se lahko poveže vaš telefon. Izberite samodejno nastavitev omrežja in telefon bo sam izbral omrežje, ki je na trenutni lokaciji na voljo.

  Za uporabo omrežja 4G/LTE in 5G potrebujete telefon, ki podpira ti dve tehnologiji, ter uSIM ali eSIM kartico. V kolikor vaša novejša naprava trenutno ne podpira LTE omrežja, pomeni da imate še staro kartico SIM. Katero omrežje uporablja vaša naprava, vidite v zgornjem desnem kotu naprave, kjer je zapisano 4G ali LTE, če kartica SIM podpira LTE omrežje, oziroma 3G ali 2G, v kolikor ga ne. Menjavo SIM kartice in nakup telefona, ki podpira 4G/LTE in 5G tehnologijo, lahko opravite na naših prodajnih mestih ali pokličite 040 40 40 40.
 • Moj telefon ne podpira tehnologije 4G/LTE in 5G. Kaj se bo zgodilo 30.6.2023?

  Če ne boste zamenjali telefona, boste še vedno lahko opravljali klice in pošiljali sporočila v omrežju 2G. Uporaba prenosa podatkov pa bo omejena, saj omrežje 2G omogoča zelo nizke hitrosti. Če uporabljate prenos podatkov, vam priporočamo menjavo telefona. Oglejte si telefone v naši ponudbi.