Zakaj uporabljamo video identifikacijo?

Ob vsakem nakupu ali sklenitvi naročniškega razmerja je treba uporabnika, ki vstopa v pogodbeno razmerje, identificirati.
Identifikacijo lahko opravite:
 • osebno v A1 trgovini,
 • prek dostavne službe,
 • z uporabo video identifikacije.
Pri slednjem agent prek video klica z vnaprej pripravljenimi vprašanji preveri vašo identiteto. Na podlagi identifikacije lahko ob zaključku postopka video identifikacije preprosto elektronsko podpišete dokumente in brezstično uredite vaše novo naročniško razmerje ali nakup naprave.
Postopek je preprost. Traja približno 5 minut. Kdaj, in v katerih primerih, lahko uporabim video identifikacijo najdete na dnu strani

Kdo lahko opravi video identifikacijo?

Video identifikacijo lahko opravijo vsi uporabniki, ki sklepajo mobilno pogodbeno razmerje z A1.  
Video identifikacija ob sklenitvi fiksnega naročniškega razmerja ni potrebna, saj je pogodbo možno skleniti prek elektronskega podpisa. Več si lahko preberete tu.

Kaj potrebujem za uspešno izvedbo video identifikacije:

Osebni dokument

Osebno izkaznico ali potni list.

Mirno okolje

Da boste lahko v miru opravili postopek identifikacije. 

Dobro osvetljeno sobo

Da bo identifikacija potekala čimbolj gladko.

Mobilni telefon

Nanj boste prejeli verifikacijsko kodo. 

I. Video identifikacija:

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
5

II. Podpis pogodbe

 1. 1
 2. 2
 3. 3
 4. 4
 5. 5
 6. 6
6
 • Kako poteka video identifikacija

  Po opravljenem nakupu, ki ste ga izvedli preko A1 spletne trgovine ali prek klica naše prodajne ekipe, boste prejeli e-pošto z navodili za izvedbo elektronskega podpisa z video identifikacijo.
  Postopek video identifikacije začnete s klikom na gumb za vzpostavitev video seje. Tja boste vložili sliko dokumenta, preverili svoje podatke in vstopili v video sejo z našim agentom, ki vas bo vodil skozi postopek. 

  Prosimo, da postopka ne prekinete, saj ga boste morali v nasprotnem primeru ponoviti.
  Po uspešno zaključeni video identifikaciji boste preusmerjeni v elektronski podpis dokumentov. Po uspešno zaključenem elektronskem podpisu boste podpisane dokumente prejeli na vaš e-naslov.

  Video identifikacija se zaradi zagotavljanja pravilnosti podatkov zvočno snema. Podatki se uporabijo v namen izdaje osebnega kvalificiranega potrdila, ki vam ga bo za podpis dokumentov izdalo podjetje InfoCert.  

  Video identifikacija in elektronski podpis dokumentov sta časovno omejena na 24 ur po oddaji naročila, zato vas prosimo, da pred potekom časa za podpis izvedete ta postopek. Po izteku omenjenega časa,  podpis teh dokumentov ne bo več možen.


  Na katerih napravah lahko izvedem video identifikacijo?

  Za uspešno izvedbo video identifikacije potrebujete delujočo napravo z video kamero, to je lahko vaš pametni mobilni telefon, tablica ali računalnik.

  Koliko stane Video Identifikacija?
  Video Identifikacija je za uporabnike brezplačna. 

 • Kdaj in v katerih primerih lahko opravim video identifikacijo

  Video identifikacija in elektronski podpis dokumentov vam je na voljo za omejeno časovno obdobje, 24 ur. Točen čas veljavnosti je naveden v e-sporočilu s povezavo do posla. Po tem datumu bo povezava neaktivna, zato vas prosimo, da video identifikacijo in podpis pogodbe izvedete pravočasno.

  Naš delovni čas je od ponedeljka do petka med 10. in 18. uro.  Med vikendi in prazniki se čas veljavnosti avtomatsko podaljša, da lahko video identifikacijo uspešno izvedete med delovnim časom.

  V katerih primerih lahko opravim video identifikacijo?
  Video identifikacijo opravite ob sklenitvi mobilnega pogodbenega razmerja. Ko vas agent A1 identificira, lahko elektronsko podpišete A1 pogodbo. Več si lahko preberete tu: A1.si/Elektronski podpis .

  Izjemi: 
  •    Če želite urediti menjavo lastništva, lahko to naredite na vseh A1 prodajnih mestih.
  •    Če želite vklopiti direktno bremenitev, lahko to naredite prek aplikacije Moj A1 ali na A1 prodajnih mestih.

  Ali moram, če sklepam fiksno naročniško razmerje, opraviti video identifikacijo?
  Ne, video identifikacija ob sklenitvi fiksnega naročniškega razmerja ni potrebna, saj je pogodbo možno skleniti prek elektronskega podpisa. Več si lahko preberete tu: A1.si/Elektronski podpis .
 • Varnost in partnerstvo

  Ali mi lahko pri Video identifikaciji kdo pomaga?
  Zaradi zagotavljanja varnosti osebnih podatkov in ustrezne izvedbe video identifikacije, morate biti med video identifikacijo v prostoru vi ter agent, ki video identifikacijo izvaja. Za uspešno izvedbo video identifikacije potrebujete:

  • veljavni osebni dokument (potni list in osebna izkaznica, izdana v RS),
  • tih in dobro osvetljen prostor, v katerem se nahajate le vi,
  • delujočo napravo z video kamero (pametni mobilni telefon, tablica ali računalnik).


  Tuji državljani lahko identifikacijo opravijo na A1 prodajnih mestih.

  Agent, ki izvede video identifikacijo, po 8. členu Pravilnika o tehničnih pogojih, preveri ustreznost podanega namena stranke v zvezi z opravljanjem video identifikacije in izključi morebitni vpliv tretjih oseb na izraženo voljo stranke. Pri tem upošteva tudi odziv stranke na posamezna vprašanja in njeno vedenje med video identifikacijo. Tu je ključno, da stranka ni pod vplivom tretje osebe.

  Varnost
  V postopku video identifikacije preverjamo vašo identiteto. Po 7. členu pravilnika o tehničnih pogojih, ki jih morajo izpolnjevati video identifikacijska sredstva, se celoten pogovor ali del pogovora, ki je namenjen izvedbi video elektronske identifikacije, zvočno posname. Na podlagi uspešno zaključene video identifikacije, bo podjetje InfoCert kreiralo kvalificirano digitalno potrdilo, s katerim boste lahko podpisali dokumente in za nakup naprave, sklenitev novega naročniškega razmerja, menjavo lastništva ali vzpostavitev direktne bremenitve pri A1.

  Osebni podatki, dokumentacija in posnetki, ki se zbirajo in obdelajo z video elektronsko identifikacijo kot enim izmed dovoljenih načinov ugotavljanja, in preverjanja identitete stranke, se zbirajo in obdelajo za namen preprečevanja in odkrivanja pranja denarja in financiranja terorizma ter zanje v celoti veljajo določbe 32., 127. in 128. člena ZPPDFT-1, s katerimi je določena uporaba pridobljenih podatkov, dokumentacije in posnetkov ter obveščanje posameznika o obdelavi osebnih podatkov. V ta namen bo podjetje infoCert posnetke video identifikacije hranilo 20 let.

  Kaj je Infocert?
  InfoCert S.p.A. je največji certifikacijski organ v Evropi in eden glavnih kvalificiranih ponudnikov skrbniških storitev (QTSP) in je na trgu predstavljen kot visoko specializiran partner na področju digitalnega certificiranja in upravljanja elektronskih dokumentov.

  InfoCert oblikuje in razvija brezpapirne rešitve z visoko tehnološko vrednostjo za dokumentarne procese s pomočjo komponent upravljanja dokumentov, storitve dolgoročnega arhiviranja, digitalnega podpisa in certificiranih rešitev za e-pošto.

  Certifikati kakovosti ISO 9001, ISO 27001 in ISO 20000 pričajo o želji InfoCerta, da svojim strankam ponudi najvišjo raven storitev, tudi z vidika varnosti.

  Več informacij najdete na spletni strani: https://infocert.digital/