Mikro balkonska sončna elektrarna za domačo rabo: 

 • ne potrebuje dovoljenj za montažo,
 • terja manjši vložek od klasične sončne elektrarne,
 • se lahko začne uporabljati že v 21 dneh. 
Responsive Image

Izberite svoj komplet in prihranite pri mesečnem računu za elektriko:

Ultralahki komplet 400

CENA: 949,99 € oz. 39,58 € x 24

 • 2 x 200 W ultralahki solarni moduli (velikosti: 1010x990x3 mm; teža: 3 kg/modul)
 • 1 x 300 W razsmernik (inverter)
 • 32 x pritrdilni trakovi za zapenjanje na ježke
  + kabel s Schuko vtičem, watt meter za merjenje proizvodnje elektrike, konstrukcija in vijaki ter navodila v slovenščini. 
Izberi komplet 400

Ultralahki komplet 800

CENA: 1.529,99 € oz. 63,74 € x 24

 • 4 x 200 W ultralahki solarni moduli (velikosti: 1010x990x3 mm; teža: 3kg/modul)
 • 1 x 600 W razsmernik (inverter)
 • 64 x pritrdilni trakovi za zapenjanje na ježke
  + kabel s Schuko vtičem, watt meter za merjenje proizvodnje elektrike, konstrukcija in vijaki ter navodila v slovenščini. 
Izberi komplet 800

Denar v žepu

11 % do 20 % prihranka na leto.

Brez birokracije

Priklop brez dovoljenj.

Enostavna uporaba

Sestavite in vklopite.

Brez CO2 izpustov in hrupa

Okolju prikazno.

Kako deluje balkonska sončna elektrarna?

Balkonska sončna elektrarna je fotonapetostna naprava, ki deluje tako, da pretvarja sončne žarke v elektriko. Sestavljena je iz: 

o    enega ali več fotonapetostnih oz. solarnih modulov, 
o    razsmernika in 
o    priključnega kabla z vtičem.

Vtič se vtakne v vtičnico in proizvodnja električne energije se lahko začne. Tako lahko, kadar sveti sonce, izkoristite sončno energijo za kuhanje kave ali pranje perila.

Pomembno!

14 dni pred vklopom je nujno obvestiti trenutnega distributerja električne energije. Za priklop ne potrebujete soglasja. 

 • Pogosta vprašanja

  1. Kaj je mikro oziroma balkonska sončna elektarna?

  Balkonska sončna elektrarna je fotonapetosna naprava, ki je sestavljena iz enega ali več fotonapetostnih modulov, razsmernika in priključnega kabla z vtičem. Vtič se vtakne v vtičnico in proizvodnja električne energije se lahko prične. Komplet deluje po principu Plug&Play in je prirejen za domačo uporabo.

  1. Komu je namenjena balkonska sončna elektrarna?

  Vklopi sonce mikro sončna elektrarna je namenjena vsem končnim gospodinjskim odjemalcem, ki:

  • si želijo privarčevati denar pri računih za elektriko,

  • zaradi omejitev prostora nimajo možnosti za postavitev večje sončne elektrarne,

  • jih odvračajo dolgotrajni postopki pridobivanja dovoljenj in naraščajoče cene montaže,

  • želijo prispevati k manjši porabi elektrike iz omrežja in s tem k boljšemu okolju.

  1. Kaj vsebuje komplet?

  Vklopi sonce mikro sončna elektrarna ja zasnovana po načelu ‘Plug&Play’ in je enostavna za uporabo. Sestavlja ga več visokokakovostnih komponent, ki omogočajo najboljši izkoristek sončne energije:

  • Eden ali dva 400 W fotovoltaična panela

  • Mikro razsmernik 600 W

  • Komplet nosilcev za postavitev na različne tipe balkonskih ograj ali postavitev na tla

  • 3m kabel z vtičem

  • Konektorski kabli za povezavo med paneli in razsmernikom

  • Watt meter s katerim merite količino proizvedene energije

  Vse komponente enostavno namestite in naprava je pripravljena za vklop v vtičnico. Ne pozabite pa 14 dni pred predvidenim vklopom obvestiti svojega distributerja električne energije.

  1. Ali res lahko mini sončno elektrarno priklopim v vtičnico?

  Da. Za priključitev balkonske elektrarne lahko uporabite obstoječo vtičnico ‘Schuko’. Poskrbite, da bosta vtičnica in domače omrežje ustrezala tehničnim zahtevam v Tehnični smernici. Hišna napeljava mora imeti napetost 230V in frekvenco 50Hz, kar je splošni standard tako v Sloveniji, Nemčiji in Avstriji.
  Vklopite jo enako kot npr. hladilnik, le da sončna elektrarna ne bo porabljala elektrike, temveč jo bo dobavljala do naprav v gospodinjstvu (TV, računalnik, pralni stroj …).
  Podrobnosti priklopa si lahko ogledate na: https://www.youtube.com/watch?v=wihB8Vx5uRA

  1. Ali balkonska elektrarna proizvaja elektriko tudi ob izpadu elektrike v omrežju?

  Ne. Mikro razsmernik namreč za svoje delovanje potrebuje delujoče električno omrežje. Deluje le, če zazna frekvenco napetosti v omrežju (50 Hz). Če v vašem omrežju zmanjka napetosti, torej, če nimate elektrike, potem se razsmernik zaradi varnostnih razlogov samodejno izključi.

  1. Ali moram imeti vtičnico na balkonu ali v bližini postavitve na vrtu?

  Da. Za obratovanje in napajanje v hišno inštalacijo mora imeti komplet Vklopi sonce električni priključek. Če na balkonu ni vtičnice, je treba lastnika stavbe vprašati, če se lahko dogradi.

  1. Ali so balkonske elektrarne varne?

  Da. V Evropi deluje približno 200.000 balkonskih sončnih elektrarn, ki delujejo na običajnih vtičnicah. Z močjo 600 W ni dovolj obremenitev običajne električne inštalacije.

  1. Ali res ne potrebujem dovoljenja za priklop?

  Ne. Dne 14.12.2022 je bil sprejet nov Pravilnik o tehničnih zahtevah za priključitev in obratovanje vtične proizvodne naprave na obnovljive vire energije, kjer piše, da za priključitev in obratovanje ne potrebujete dovoljenj.
  Dovolj je le, da 14 dni pred predvideno priključitvijo z enostavnim obrazcem obvestite vašega distributorja električne energije. Podati morate informacije o tem, kdaj se predvideva priključitev, številko merilnega mesta, izjavo o skladnosti s strani proizvajalca ter kopijo navodil za montažo in priključitev. Natisnjen obrazec je priložen vsakemu izdelku, lahko pa si ga tudi prenesete iz spletne strani

  1. Kaj pa če že imam sončno elektrarno na strehi?

  Mini balkonsko sončno elektrarno si lahko postavite kljub temu, da že imate sončno elektratno na strehi. Največja nazivna moč naprave na strehi je namreč s predpisom omejena na 80 % priključne moči odjema merilnega mesta, zato vam lahko vklop balkonske sončne elektrarne Vklopi sonce pripomore še k večji samooskrbi.

  1. Kaj se zgodi, če proizvedem več električne energije kot jo porabim?

  V kolikor proizvedene elektrike ne bi porabili za delovanje električnih aparatov doma, potem jo boste oddali v javno omrežje. Za to ne boste prejeli nobenega nadomestila, boste pa prispevali k hitrejšemu energetskemu prehodu.

  1. Kako zahtevna je montaža?

  Vklopi sonce sončna elektrarna ja zasnovana po načelu naredi sam (DIY) in je enostavna za uporabo. Izdelku so priložena natančna navodila za sestavo. Panela sta že priključena na razsmernik, sestaviti je potrebno le še priložene nosilce in elektrarna je na voljo za priklop v vtičnico.

  1. Kam je najbolje postaviti komplet za najboljši izkoristek?

  Sistem je zasnovan tako, da se lahko uporablja na različnih vrstah ograj ali na tleh.
  Najbolj optimalno delovanje z največjim izkoristkom boste dosegli s postavitvijo proti jugu, jugovzhodu ali jugozahodu. Ne obračajte panelov proti severu. Pomembo je, da je mini sončna elektrarna nameščena tako, da je čim manj v senci. Svetujemo postavitev panelov pod kotom 35 stopinj. Tudi, če jo postavite navpično, bo še vedno delovala z dobrim izkoristkom.

  1. Ali lahko balkonsko sončno elektrarno pritrdim na balkonsko ograjo v bloku?

  Da, po dogovoru z lastnikom in/ali upravnikom objekta. Prednost kompleta je, da lahko v primeru selitve sončno elektrarno enostavno vzamete s seboj in priklopite na drugo odjemno mesto. Družba A1 Slovenija ne prevzema nikakršne odgovornosti za morebitne spore in škodo, ki bi lahko nastala kot posledica namestitve.

  1. Kakšna je garancija izdelka?

  Kompleti vsebujejo visokokakovostne komponente, za katere jamči proizvajalec.

  Garancija na produkt je 5 let od datuma izročitve. Ultralahki paneli imajo garancijo 5 let na produkt in 10 let linearne garancije na moč. Klasični fotonapetostni moduli imajo garancijo 12 let na produkt in 25 let linearne garancije na moč. Za mikrorazsmernike je proizvajalčeva garancija 10 let.

  1. Koliko lahko prihranim pri stroških za elektriko?

  Če vzamemo povprečni letni energijski donos sončnega obsevanja na kvadratni meter površine v Sloveniji (od 950 do 1150 kWh/kWp) bi 600 W mini sončna elektrarna pri 1150 kWh/kWp proizvedla 0,69 MWh.
  Povprečno slovensko gospodinjstvo porabi približno 4,5 MWh električne energije letno.
  Izračun pokaže, da z 0,69 MWh mini elektrarno prihranimo približno 15 % električne energije na letni ravni. To je pri trenutni ceni elektrike v Sloveniji približno 120 €. Ker pa se električna energija vsako leto podraži, se bodo povečali tudi vaši letni prihranki.

  1. Ali lahko z balkonsko sončno prispevam k prehodu v nizkoogljično družbo?

  Vsekakor! Vsaka kilovatna ura proizvedene električne energije iz sonca prihrani približno pol kilograma izpustov škodljivega CO2 in drugih toplogrednih plinov. Dejstvo je, da bolj kot uporabljamo brezplačno sončno energijo, hitreje prehajamo k zelenemu prehodu, postajamo kot družba bolj samooskrbni ter prihranimo pri računih za električno energijo.
  Slovenija, kot tudi druge države Evropske unije, z interventnim zakonom poziva končne odjemalce, da si prizadevajo zmanjšati porabo plina in elektrike za vsaj 15 odstotkov v primerjavi z njihovo povprečno porabo v minulih petih letih. Poleg tega politike EU poudarjajo, da je v trenutnih okoliščinah odločitev za prehod na brezogljični vir električne energije izjemno pomembna, tako za družbo, kot za posameznika.

  1. Ali lahko uporabim vaš izdelek za mobilno hišo z uporabo baterij za shranjevanje elektrike ter ali lahko to naročim pri vas?

  Mikro sončna elektrarna je zasnovana tako, da jo vklopite v vtičnico. Čeprav so lahko paneli močnejši (npr. 820 W), je izhodna moč omejena z ustreznim razsmernikom in nikoli ne presega 600 W. Tako napravo je dovoljeno vklopiti na eno odjemno mesto oz. v domačem omrežju v Sloveniji, v kolikor z dopisom 14 dni pred nameravanim vklopom obvestite svojega distributerja električne energije.

  1. Ali je uporaba Schuko vtičev dovoljena?

  Da. Schuko kabel bo tudi v našem izdelku, uporabnik pa bo moral, tako kot pri vsaki elektronski napravi, dosledno upoštevati navodila za uporabo.
   
  Kompleti mikro sončne elektrarne Vklopi sonce 400 in Vklopi sonce 800 se lahko priključijo samo na notranjo inštalacijo, ki je izvedena v skladu zahtevami iz predpisa, ki ureja nizkonapetostne inštalacije v stavbah in izpolnjuje zahteve iz poglavja 11.3.8. o prenosnih fotonapetostnih napravah Tehnične smernice TSG-N-002 za nizkonapetostne električne inštalacije ter zahteve iz pravilnika (npr. vtična proizvodna naprava mora biti v skladu s standardoma SIST EN 62109-1 in SIST EN 62109-2 in ne zahteva vgradnje RCD tipa B). Iz vidika požarne varnosti je pomembno tudi to, da vtična balkonska naprava v kateremkoli trenutku oddaja delovno moč, ki je enaka ali manjša 600 W.

  Družba A1 Slovenija ne odgovarja za neprimerne inštalacije.

  1. Koliko prostora potrebujem za namestitev panelov?

  Odvisno za katero vrsto kompleta se boste odločili.

  Ultralahki komplet je sestavljen iz dveh ali štirih 200 W modulov. Vsak modul je velik približno 1 m x 1 m. Torej za Ultralahki komplet 400 potrebujete balkon v velikosti minimalno cca 2 m dolžine in 1 m višine, za Ultralahki komplet 800 pa minimalno 4 m dolžine in 1 m višine.

  Prednost tega izdelka je, da lahko panele namestite na različne lege ograje.

  Solarni modul v klasičnih kompletih pa je dolg 1722 mm in visok 1133 mm, zato za Klasični komplet 400 potrebujete toliko prostora.

  Za Klasični komplet 800 pa potrebujete prostor v dolžini približno 3,5 metra.

  1. Kompleti imajo 800 W moči, razsmernik pa le 600? Zakaj?

  Največja dovoljena izhodna moč mikro sončne elektrarne je 600 W, komplet z 800 W pa je boljša izbira zaradi nevedno optimalne postavitve elektrarne in boljšega izkoristka.

  1. Ali je mogoče vključiti dva taka kompleta oz. tri; vsakega v svojo enofazno vtičnico s svojo varovalko na različne faze = L1 prvi komplet; L2 drugi komplet; in L3 tretji komplet. Vtičnice bodo napajane oz. povezane v omarici preko svojih enopolnih B-16A odklopnikov.

  Ne, možen je priklop samo ene naprave oz. enega kompleta. V Tehnični smernici TSG-N-002:2021 Nizkonapetostne električne inštalacije je v točki  11.3.8 Prenosne fotonapetostne naprave določeno, da se lahko priključi taka naprava v eno vtičnico, ki je v končnem krogotoku.

  1. Zanimam se za 600 W elektrarno. Na balkonu, kjer bo postavljena elektrarna, že imam vtičnico. V hiši imam 3 faze. Glavni porabniki v hiši niso na isti fazi kot ta vtičnica na balkonu. Ali bo proizvedena energija kljub temu tekla do teh porabnikov? Kako? Kakšna je možnost priklopa?

  Večina objektov ima trifazni tok. Mikroinverter se priključi na enofazno (običajno) vtičnico, ki se uporablja za vse ostale električne naprave.

  Če porabniki v hiši niso na isti fazi, bo elektrika tekla iz naprave po tisti fazi, v katero je vključena naprava, do prvega porabnika v tej fazi. Če je proizvedene elektrike več, kot se bo porabila na prvem porabniku, se bo višek elektrike porabil na naslednjem porabniku, ki je na isti fazi. Če naslednjega porabnika na tej fazi ni, bo višek elektrike tekel v omrežje. Ker bo tok (elektrika) tekel v nasprotni smeri, bo ta del toka zaviral vrtenje števca (novi elektronski števci se ne vrtijo) in števec bo kazal manj. Torej na vaše vprašanje, če bo tok (elektrika) tekel do drugih porabnikov, je odgovor NE. Ta višek toka, ki teče nazaj v omrežje v eni fazi, zavira vrtenje števca, ki meri energijo v vseh treh fazah istočasno. Če preprosto povemo, izgleda tako, kot da bi tok tekel na porabnike v drugi (ali tretji fazi), ker števec, ki je trofazni, kaže manj.

  1. Zanima me, ali je mikro sončna elektrarna primerna za objekt, ki ni priključen na javno električno omrežje, ampak ima lastno otočno sončno elektrarno, ki preko inverterja dovaja v hišno elelektrično omrežje tok 230 V 50 Hz?

  Da. Razsmernik za svoje delovanje potrebuje napetost iz omrežja, in če lahko to napetost zagotavljate z otočno sončno elektrarno, potem bo tudi balkonska sončna elektrarna delovala.